PROSTŘENO: Krémová cibulová polévka s krutony podle Gabriely Endlové
Když prý Gábina vyhraje Prostřeno, manžel svolí a založí spolu rodinu. Takže vítězství je pro ni životně důležité! Další motivací je, že chce ukázat, že i jednoduchá jídla lze udělat chutně. Krémová cibulačka je výborná, na tom se shodují všichni hosté.
Krémová cibulová polévka s krutony podle Gabriely Endlové
Potřebujete:
4–5 větších cibulí • 50 g másla • 2 lžíce oleje • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky • 1 smetana ke šlehání • Masox • polévkové koření • 2–3 housky na krutony
Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a osmažíme na másle a oleji. Když pustí šťávu, zaprášíme ji hladkou moukou, promícháme a zalijeme 1,5 l horké vody. Vaříme asi 15 minut. Mezitím připravíme druhý hrnec, do kterého cibulový vývar přecedíme.
Vývar vrátíme na sporák, podle hustoty můžeme naředit vodou. Přidáme Masox, dochutíme polévkovým kořením, zjemníme smetanou ke šlehání a chvíli povaříme. Na talíři zdobíme krutonky, které jsme připravili opečením pokrájených housek.