PROSTŘENO: Polévka Bho Bo podle Marka Jelínka

První hostitel se ničeho nebál. Hostům postupně servíroval speciality z celého světa a na přípravě si dal opravdu záležet. Pokud vám v orientálním bistru chutná populární vietnamská polévka, tady je recept na její přípravu. Základem je silný hovězí vývar.
Polévka Bho Bo podle Marka Jelínka
Potřebujete:
• 1 kg morkových kostí • 1 kg hovězí oháňky nebo žebra • 1 větší cibule • 5 cm kořene zázvoru • 4 kousky kardamomu • 5 hvězdiček badyánu • 1 celá skořice • 500 g zadního hovězího masa (nejlépe falešná svíčková) • 1 konzerva nebo balení klíčků mungo • rýžové nudle pro 5 osob • svazek čerstvého koriandru • 1 jarní cibulka • 1 červená cibule • 1 limetka nebo citron • 2 lžíce rybí omáčky • chilli dle chuti • sůl a cukr
Postup:
Na vývar, který si uděláme den předem, potřebujeme morkové kosti, oháňku, nebo žebra. Vše dáme vařit společně s opečeným zázvorem, přepůlenou cibulí, kardamomem, skořicí, badyánem, solí a lžičkou cukru.
Při servírování dáme do misky na stůl cibuli, syrové hovězí maso nakrájené na tenoučké plátky, klíčky, uvařené nebo spařené rýžové nudle a vše zalijeme vroucím vývarem. Maso dojde v horké tekutině. Na dochucení použijeme rybí omáčku, citron, limetu a chilli – podle toho, jak pikantní máme tuto polévku rádi.