Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Biskupský chlebíček!
Receptů na biskupský chlebíček existuje celá řada – někdo ho peče s oříšky a kandovaným ovocem, jiný ho připravuje z tvarohového těsta. My vám dnes přinášíme recept cukrářky Ivety Fabešové (26) z pořadu Vánoční pečení, který vysílá každý všední den od 18.40 hodin Prima. Vyzkoušejte ho, určitě vám zachutná nejen na Vánoce.
POTŘEBUJETE: ✔ 4 vejce ✔ 150 g moučkového cukru ✔ 120 g změklého másla ✔ ½ sáčku prášku do pečiva ✔ 150 g hladké mouky ✔ 100 g nasekané hořké čokolády ✔ 100 g rozinek ✔ 1 hrst nasekaných lískových oříšků ✔ máslo a mouku na formu
NA POLEVU: ✔ 100 g hořké čokolády ✔ 100 ml smetany ke šlehání
Změklé máslo utřete s cukrem do světlé pěny. Poté do ní postupně zašlehejte žloutky. Přisypte ořechy, rozinky a čokoládu.
Bílky ušlehejte do tuhého sněhu. Za stálého míchání přisypte do žloutků mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vešlehejte sníh.
Formu na chlebíček vymažte máslem, vysypte moukou a nalijte do ní těsto. Troubu předehřejte na 160 ºC a pečte asi 45 minut.
Smetanu vlijte do hrnce, přiveďte ji k varu a nalijte ji do mísy na nalámanou hořkou čokoládu. Za stálého míchání ji nechte rozpustit, až získáte hladkou polevu, kterou nalijte na vychladlý chlebíček. Nechte ztuhnout.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 45 minut
Upečete: 1 chlebíček
Aha! Víte, že...
...slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl? Čokoládu Aztékové považovali za vzácný nápoj s afrodiziakálními účinky, proto ho pila pouze vládnoucí vrstva. Do Evropy čokoláda dorazila v polovině 16. století díky španělskému dobyvateli Hernandu Cortésovi.