Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Banánový cupcake!
Chcete na Vánoce překvapit novým druhem pečiva? Pak vyzkoušejte recept cukrářky Ivety Fabešové (26) z pořadu Vánoční pečení na banánovo-čokoládové cupcakes.
Trochu připomínají známé muffiny, jsou však menší a na rozdíl od muffinů, které se mají podávat k snídani, jsou skutečně luxusním dezertem. Dobrou chuť.
POTŘEBUJETE: ✔ 330 g hladké mouky ✔ 1 lžičku jedlé sody ✔ ½ lžičky prášku do pečiva ✔ 1 špetku soli ✔ 165 g krupicového cukru ✔ 165 g hnědého cukru ✔ 110 g změklého másla ✔ 1 lžičku vanilkového extraktu ✔ 2 vejce ✔ 400 g rozmačkaných banánů ✔ 110 ml zakysané smetany ✔ 55 ml podmáslí ✔ 225 g kvalitní mléčné čokolády ✔
NA POLEVU: ✔ 220 g změklého másla ✔ 225 g sýra Philadelphia ✔ 220 g moučkového cukru ✔ 1 lžičku vanilkového extraktu
V míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl.
Mixérem vyšlehejte oba druhy cukru s máslem a vanilkovým extraktem, aby vám vznikla nadýchaná pěna. Do ní postupně zašlehejte vejce, přidejte rozmačkané banány a zakysanou smetanu.
Pak přimíchejte polovinu směsi mouky a dalších sypkých ingrediencí, přilijte podmáslí. Zpracujte a přimíchejte druhou polovinu a na malé kousky nalámanou čokoládu.
Těsto rozdělte do formiček, vložte do trouby předehřáté na 180 ºC a pečte asi 30 minut.
V míse vyšlehejte mixérem máslo se sýrem Philadelphia, až se směs provzdušní. Snižte rychlost a přidejte cukr a vanilkový extrakt. Zvyšte rychlost, aby byl krém lehký a nadýchaný. Vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku ozdobte krémem a podávejte.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 minut
Upečete: 12 kousků
Aha! Víte, že...
…sýr Philadelphia získal své jméno po známém americkém městě proto, že bylo považováno za symbol čistoty. Svůj název získal už v roce 1880 a nejčastěji se z něj připravuje známý americký cheesecake. U nás je k dostání v supermarketech a stojí okolo 28 korun.