Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Karamelové kornoutky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Karamelové kornoutky!

Kornoutky jistě každému zachutnají.
Kornoutky jistě každému zachutnají. (Profimedia.cz)

I když je finalistka reality show Na nože! Iveta Fabešová (26) kvalifikovanou cukrářkou, předností jejích receptů je fakt, že jsou připraveny z běžně dostupných surovin.

Například karamelové kornoutky, které pekla v pořadu Vánoční pečení, zvládnete upéct během 45 minut. My vám přinášíme recept.

POTŘEBUJETE: ✔ 8 bílků ✔ 260 g moučkového cukru ✔ 180 g jemně mletých ořechů ✔ 100 g hladké mouky ✔ ½ lžičky mleté skořice ✔ čokoládu ✔ máslo a mouku na plech ✔

NA KRÉM: ✔ 500 g cukru ✔ 100 g medu ✔ 250 ml smetany ke šlehání ✔ sůl ✔ 400 g změklého másla

Bílky s cukrem ušlehejte do tuhého sněhu, pak opatrně vmíchejte mleté ořechy, mouku a skořici do těsta.

Plech vymažte máslem, vysypte moukou a lžící na něm modelujte z těsta malá kolečka. Vždy udržujte mírný rozestup.

Předehřejte troubu na 180 ºC, vložte do ní plech a pečte asi 15 minut dozlatova. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.

Ihned po vytažení z trouby stáčejte kolečka do kornoutků. Nechte je pak vychladnout. Konce kornoutků v čokoládě namočte.

V malém hrnci na mírném plameni zkaramelizujte cukr s medem. V jiném hrnci ohřejte smetanu ke šlehání. Horkou smetanu pak do karamelu přilijte, přidejte špetku soli, pořádně promíchejte a nechte vychladnout.

Máslo dejte do mixéru, vyšlehejte ho a postupně do něj přidávejte vychladlou karamelovou hmotu. Kornoutky naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem.

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 15 minut

Upečete: 20 kousků

Aha! Víte, že...

…skořice je vlastně aromatická kůra tropických stromů skořicovníků? První zmínky o ní pocházejí z Číny z doby 4000 let před naším letopočtem. Jako léčivo i koření ji používali i staří Egypťané, Řekové a Římané. K nám se dostala v 15. století.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.