Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Italské panettone! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Italské panettone!

Panettone pochází z Milána, dnes se ale peče na Vánoce po celé Itálii.
Panettone pochází z Milána, dnes se ale peče na Vánoce po celé Itálii. (Profimedia.cz)

Tradičním českým vánočním pečivem je vánočka. V Itálii se peče bochánek zvaný panettone. Cukrářka Iveta Fabešová (26), kterou proslavil soutěžní pořad Na nože!, se ráda inspiruje zahraničními recepty.

Panettone proto připravila i v pořadu Vánoční pečení, který každý všední den vysílá od 18.40 Prima. A my vám dnes přinášíme recept…

POTŘEBUJETE: ✔ 220 g rozinek ✔ 5 sušených meruněk ✔ 2 lžíce kandované kůry (citronové a pomerančové) ✔ 70 ml rumu ✔ 27 g čerstvých kvasnic ✔ 80 g krupicového cukru ✔ 3 vejce ✔ 3 žloutky ✔ 650 g polohrubé mouky ✔ 1,5 lžičky soli ✔ 1 lžičku citronové kůry ✔ 90 g másla ✔ 1 lžíci oleje ✔ 250 ml vlažného mléka ✔ 1 vejce na potření ✔ moučkový cukr na posypání ✔ máslo a mouku na formy

Naložte do rumu rozinky, najemno nakrájené meruňky a nasekanou kandovanou citrusovou kůru, nechte asi 30 minut stát.

V misce smícháme kvasnice, lžíci cukru a 50 ml vlažné vody a necháme vzejít kvásek. V další míse vyšleháme vejce, žloutky a zbylý cukr do světlého krému.

Ve velké míse smícháme mouku, sůl, změklé máslo, olej a citronovou kůru, přidáme vaječný krém, vzešlý kvásek, vlažné mléko a ovoce s rumem. Všechno vypracujte do hladkého těsta (hnětení bude poměrně dlouho trvat!) a nechte ho v teple 45 minut kynout.

Těsto rozpulte, každou část ještě jednou propracujte. Těsto vložte do tukem vymazaných a moukou vysypaných forem a nechte dalších 30 minut kynout.

Pak panettone potřete rozšlehaným vejcem a navrch nožem udělejte kříž.

Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 ºC a pečte ještě 40 minut. Zda je panettone propečené, zjistíte testem špejlí. Pokud se na povrchu připaluje, přikryjte formu alobalem.

Před podáváním nechte zcela vychladnout a posypte moučkovým cukrem.

Doba přípravy: 15 minut

Doba kynutí: 75 minut

Doba pečení: 55 minut

Upečete: 2 kusy

Co budeme péct příští týden?


Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.