Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Německá štóla!
Finalistka pořadu Na nože! Iveta Fabešová (26) se naučila vařit a péct už v dětství. „Bavilo mě vařit a péct s mou babičkou. Hlavně na Vánoce – to byly u nás úplné pečicí maratony,“ vzpomíná Iveta, která je dnes respektovanou cukrářkou.
I proto jí televize Prima dala prostor a ve všední dny od 18.40 připravuje cukroví v pořadu Vánoční pečení. Dnes vám přinášíme její recept na německou vánoční štólu.
POTŘEBUJETE: ✔ 150 ml vlažné-ho mléka ✔ 25 g čerstvého droždí ✔ 400 g hladké mouky ✔ kůru z 1 citronu ✔ 1 vanilkový lusk ✔ 50 g strouhaného marcipánu ✔ 25 g krupicového cukru ✔ 170 g změklého másla ✔ ½ lžičky mleté skořice ✔ 20 ml rumu ✔ 80 g vyloupaných mandlí ✔ 50 g kandovaného citronu ✔ 35 g kandovaného pomeranče ✔ 400 g rozinek ✔ moučkový cukr na posypání
Polovinu mouky, droždí a mléko rozmíchejte v míse na hladkou hustší tekutinu. Přikryjte mísu utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.
Do vykynutého kvásku pak pomalu vmíchejte citronovou kůru, semínka vanilky, marcipán, cukr, zbylou mouku, máslo, skořici a rum.
Vzniklé těsto prohněťte a hned z něj vytvarujte válec, do kterého zapracujte mandle, kandované ovoce a rozinky. Válec rozřežte na 5 dílů, vytvarujte válečky a navrchu nařízněte po celém obvodu šikmé pruhy.
Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte štóly na pomoučený plech a nechte je v teple ještě 20 minut kynout. Pak je dejte do trouby a pečte 40 minut.
Po upečení posypte bohatě moučkovým cukrem.
Doba přípravy: 35 minut
Doba kynutí: 80 minut
Doba pečení: 40 minut
Upečete: 5 štól
Aha! Víte, že...
…proslulost německé štóly začala v 15. století v Drážďanech, a dnes je dokonce chráněna známkou Dresdner Stollen? Tvar štóly má připomínat Ježíška zavinutého v plenkách. Štóla nesmí být nakrojena dřív než po štědrovečerní bohoslužbě!