To nejlepší z Prostřeno: Horké maliny a další recepty Jana Žáka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

To nejlepší z Prostřeno: Horké maliny a další recepty Jana Žáka!

Horké maliny přelité krémem
Horké maliny přelité krémem (Profimedia.cz)

Tři desítky a jednu devítku – takové úžasné bodové ohodnocení dostal od svých soupeřů Jan Žák z Ostravy v pořadu Prostřeno!.

A není divu! Jeho menu bylo originální, poměrně náročné na přípravu a mladý kuchař se ho zhostil na jedničku. Troufnete si i vy na jeho super recepty?

Horké maliny přelité krémem

POTŘEBUJETE: ✦ 500 g malin (může být i jiné ovoce – jahody, ostružiny…) ✦ 300 g bílé čokolády ✦ 400 ml smetany ke šlehání ✦ 3 lžíce bazalkového octa ✦ 70 g třtinového cukru

Maliny lehce povaříme s trochou cukru a dáme stranou. Na mírném ohni necháme rozpustit ve vodní lázni čokoládu se smetanou. Ocet svaříme se stejným množstvím vody a zbylým cukrem na hustý sirup. Teplé ovoce dáme na talíř nebo do poháru, přelijeme krémem a sirupem. Můžeme přidat vanilkovou zmrzlinu.

Telecí hřbet v parmazánové krustě s omáčkou

POTŘEBUJETE: ✦ 800 g telecího hřbetu ✦ 5 plátků toastového chleba ✦ 1 lžíci dijonské hořčice ✦ máslo ✦ olej ✦ petrželku ✦ bylinky ✦ 150 g parmazánu

NA OMÁČKU: ✦ 1 lžíci másla ✦ zelený pepř ✦ sůl

Toastové chleby, petrželku, máslo, bylinky, olej a parmazán rozmixujeme na drobivou kaši. Telecí hřbet zbavíme tuku a blan, osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí. Vložíme do pekáče a vrchní část masa bohatě posypeme připravenou drobenkou.

Pečeme při 180 ºC asi 25 minut dorůžova. Pak necháme maso ležet v troubě ještě asi půl hodiny při cca 50 ºC. Poté ho vyjmeme a uchováme v teple. Do výpeku přidáme lžíci másla, podle chuti zelený pepř a omáčku osolíme. Maso podáváme s omáčkou, opečenými bramborami a špenátem.

Terinka z kachních jater

POTŘEBUJETE: ✦ 800 g kachních jater ✦ 250 g másla ✦ 250 g kachního sádla ✦ bylinky dle chuti ✦ 50 ml koňaku ✦ 1 střední cibuli ✦ 100 g anglické slaniny ✦ kůru z 1 pomeranče ✦ sůl ✦ mletý pepř ✦ rybízovou nebo brusinkovou zavařeninu

Na másle osmahneme nasekanou cibulku, přidáme nasekané bylinky a necháme je rozvonět. Pak vložíme pokrájená játra, orestujeme je dorůžova, přilijeme koňak a necháme ho odpařit. Když jsou játra měkká, osolíme je, opepříme a vše rozmixujeme.

Na vedlejší pánvi osmahneme nakrájenou slaninu, vmícháme do játrové směsi a přimícháme i pomerančovou kůru. Podle potřeby terinu zjemníme sádlem, vlijeme do formy nebo formiček a zalijeme sádlem. Necháme ztuhnout v chladničce. Vyklopíme a přelijeme pikantní zavařeninou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.