To nejlepší z Prostřeno: Horké maliny a další recepty Jana Žáka!

Tři desítky a jednu devítku – takové úžasné bodové ohodnocení dostal od svých soupeřů Jan Žák z Ostravy v pořadu Prostřeno!.
A není divu! Jeho menu bylo originální, poměrně náročné na přípravu a mladý kuchař se ho zhostil na jedničku. Troufnete si i vy na jeho super recepty?
Horké maliny přelité krémem
POTŘEBUJETE: ✦ 500 g malin (může být i jiné ovoce – jahody, ostružiny…) ✦ 300 g bílé čokolády ✦ 400 ml smetany ke šlehání ✦ 3 lžíce bazalkového octa ✦ 70 g třtinového cukru
Maliny lehce povaříme s trochou cukru a dáme stranou. Na mírném ohni necháme rozpustit ve vodní lázni čokoládu se smetanou. Ocet svaříme se stejným množstvím vody a zbylým cukrem na hustý sirup. Teplé ovoce dáme na talíř nebo do poháru, přelijeme krémem a sirupem. Můžeme přidat vanilkovou zmrzlinu.
Telecí hřbet v parmazánové krustě s omáčkou
POTŘEBUJETE: ✦ 800 g telecího hřbetu ✦ 5 plátků toastového chleba ✦ 1 lžíci dijonské hořčice ✦ máslo ✦ olej ✦ petrželku ✦ bylinky ✦ 150 g parmazánu
NA OMÁČKU: ✦ 1 lžíci másla ✦ zelený pepř ✦ sůl
Toastové chleby, petrželku, máslo, bylinky, olej a parmazán rozmixujeme na drobivou kaši. Telecí hřbet zbavíme tuku a blan, osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí. Vložíme do pekáče a vrchní část masa bohatě posypeme připravenou drobenkou.
Pečeme při 180 ºC asi 25 minut dorůžova. Pak necháme maso ležet v troubě ještě asi půl hodiny při cca 50 ºC. Poté ho vyjmeme a uchováme v teple. Do výpeku přidáme lžíci másla, podle chuti zelený pepř a omáčku osolíme. Maso podáváme s omáčkou, opečenými bramborami a špenátem.
Terinka z kachních jater
POTŘEBUJETE: ✦ 800 g kachních jater ✦ 250 g másla ✦ 250 g kachního sádla ✦ bylinky dle chuti ✦ 50 ml koňaku ✦ 1 střední cibuli ✦ 100 g anglické slaniny ✦ kůru z 1 pomeranče ✦ sůl ✦ mletý pepř ✦ rybízovou nebo brusinkovou zavařeninu
Na másle osmahneme nasekanou cibulku, přidáme nasekané bylinky a necháme je rozvonět. Pak vložíme pokrájená játra, orestujeme je dorůžova, přilijeme koňak a necháme ho odpařit. Když jsou játra měkká, osolíme je, opepříme a vše rozmixujeme.
Na vedlejší pánvi osmahneme nakrájenou slaninu, vmícháme do játrové směsi a přimícháme i pomerančovou kůru. Podle potřeby terinu zjemníme sádlem, vlijeme do formy nebo formiček a zalijeme sádlem. Necháme ztuhnout v chladničce. Vyklopíme a přelijeme pikantní zavařeninou.