Cukrářka Iveta Fabešová z show Na nože! radí, jak na Florentýnky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 14. července 2025

Svátek slaví Karolína, zítra Jindřich

Cukrářka Iveta Fabešová z show Na nože! radí, jak na Florentýnky!

Florentýnky
Florentýnky (Profimedia.cz)

Cukrářku Ivetu Fabešovou (26) proslavila soutěžní reality show Na nože!, kterou vloni vysílala televize Prima. Předsedou poroty byl známý kuchař Zdeněk Pohlreich (53) a Iveta Fabešová se probojovala až do finále.

Proto jí nyní Prima dala prostor a denně od 18.40 peče cukroví v pořadu Vánoční pečení. Pokud si její recept nestihnete zapsat, najdete ho na stránkách deníku Aha! Dnes vám přinášíme florentýnky...

POTŘEBUJETE: ✔ 50 g másla ✔ 65 ml smetany ke šlehání ✔ 115 g krupicového cukru ✔ 55 g medu ✔ 120 g plátků mandlí ✔ 55 g kandovaných třešní a brusinek ✔ 40 g hladké mouky ✔ 200 g kvalitní hořké čokolády

V kastrůlku na mírném plameni svaříte máslo, smetanu, cukr a med. Až směs začne bublat, povařte ji za stálého míchání ještě alespoň 5 minut.

Poté sladkou směs odstavte z plotny, vmíchejte do ní plátky mandlí a na drobné kostičky nakrájené kandované ovoce. Vše dobře promíchejte a pomalu přisypávejte mouku, až získáte jemně lepivé, polotekuté těsto.

Nízký plech vyložte pergamenovým papírem a dávejte na něj lžičkou malé kopečky těsta, Dbejte na dostatečnou vzdálenost – cca 7 cm. Zaoblenou stranou lžičky vršky těsta zploštěte.

Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte do ní florentýnky a pečte je asi 5 minut, až kraje získají zlatavě hnědou barvu. Pak snižte teplotu na 160 ºC a pečte ještě 5 minut. Sušenky vyjměte z trouby tehdy, když jsou i uprostřed zlatavě hnědé, a nechte je vychladnout.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a namáčejte do ní spodní stranu sušenek. Až čokoláda ztuhne, nechte sušenky ještě aspoň tři dny uležet v chladu.

Doba přípravy: 20 minut

Upečete cca: 20 kousků

Doba pečení: 10 minut

Aha! Víte, že...

...florentýnky pocházejí z italské Florencie, kde se jim říká Biscotti Fiorentini. U nás si je lidé často pletou s cukrovím, kterému se říká marokánky. Ty se však podle původního receptu dělají z medu, oříšků, datlí, cukru, kakaa a vanilky. A pozor, dříve se do nich přidával i hašiš, který ovšem v dnešních vánočních marokánkách nenajdete.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry