Cukrářka Iveta Fabešová z show Na nože! radí, jak na Florentýnky!
Cukrářku Ivetu Fabešovou (26) proslavila soutěžní reality show Na nože!, kterou vloni vysílala televize Prima. Předsedou poroty byl známý kuchař Zdeněk Pohlreich (53) a Iveta Fabešová se probojovala až do finále.
Proto jí nyní Prima dala prostor a denně od 18.40 peče cukroví v pořadu Vánoční pečení. Pokud si její recept nestihnete zapsat, najdete ho na stránkách deníku Aha! Dnes vám přinášíme florentýnky...
POTŘEBUJETE: ✔ 50 g másla ✔ 65 ml smetany ke šlehání ✔ 115 g krupicového cukru ✔ 55 g medu ✔ 120 g plátků mandlí ✔ 55 g kandovaných třešní a brusinek ✔ 40 g hladké mouky ✔ 200 g kvalitní hořké čokolády
V kastrůlku na mírném plameni svaříte máslo, smetanu, cukr a med. Až směs začne bublat, povařte ji za stálého míchání ještě alespoň 5 minut.
Poté sladkou směs odstavte z plotny, vmíchejte do ní plátky mandlí a na drobné kostičky nakrájené kandované ovoce. Vše dobře promíchejte a pomalu přisypávejte mouku, až získáte jemně lepivé, polotekuté těsto.
Nízký plech vyložte pergamenovým papírem a dávejte na něj lžičkou malé kopečky těsta, Dbejte na dostatečnou vzdálenost – cca 7 cm. Zaoblenou stranou lžičky vršky těsta zploštěte.
Troubu předehřejte na 180 ºC, vložte do ní florentýnky a pečte je asi 5 minut, až kraje získají zlatavě hnědou barvu. Pak snižte teplotu na 160 ºC a pečte ještě 5 minut. Sušenky vyjměte z trouby tehdy, když jsou i uprostřed zlatavě hnědé, a nechte je vychladnout.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a namáčejte do ní spodní stranu sušenek. Až čokoláda ztuhne, nechte sušenky ještě aspoň tři dny uležet v chladu.
Doba přípravy: 20 minut
Upečete cca: 20 kousků
Doba pečení: 10 minut
Aha! Víte, že...
...florentýnky pocházejí z italské Florencie, kde se jim říká Biscotti Fiorentini. U nás si je lidé často pletou s cukrovím, kterému se říká marokánky. Ty se však podle původního receptu dělají z medu, oříšků, datlí, cukru, kakaa a vanilky. A pozor, dříve se do nich přidával i hašiš, který ovšem v dnešních vánočních marokánkách nenajdete.