Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Ořechový chléb!
„Člověk potřebuje k vaření především talent a lásku,“ říká Iveta Fabešová (26), kterou proslavila kulinářská reality show televize Prima Na nože!. Svá slova Iveta potvrzuje činy – ačkoli vystudovala úplně jiný obor, láska k vaření zvítězila, a tak je nyní respektovanou kuchařkou a cukrářkou.
Proto jí nyní Prima dala prostor a ve všední dny od 18.40 peče cukroví v pořadu Vánoční pečení. Pokud si její recept nestihnete zapsat, najdete ho v našem deníku. Dnes se naučíme ořechový chléb...
POTŘEBUJETE: ✔ 3 vejce ✔ 250 g krupicového cukru ✔ 2 lžičky mleté skořice ✔ 250 g hrubě nasekaných neloupaných mandlí ✔ 260 g hladké mouky ✔ máslo ✔ mouka na vymazání a vysypání plechu
Troubu si předehřejte na 180 ºC.
Vejce a cukr šlehejte elektrickým mixérem po dobu alespoň 20 minut, tento krok je velmi důležitý, není dobré ho ošidit!
Poté do získaného krému zlehka vmíchejte mletou skořici, nasekané madle a mouku.
Plech vymažte máslem a vysypte moukou.
Připravte si cukrářský sáček na jedno použití (seženete ho v potřebách pro cukráře), naplňte ho těstem a pak odstřihněte zhruba 1 cm z rohu. Na plech nastříkejte dva širší pruhy.
Plech vložte do trouby a pečte chléb asi 30 minut dozlatova. Pak vyjměte, nechte vychladnout a nařežte šikmé plátky.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Upečete: 2 chleby
Aha! Víte, že...
...mandle jsou plodem mandloně obecné? Většinou je řadíme mezi ořechy, ale správně botanicky se jedná o peckovici. Mandle jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami, které jsou například dobré pro zdravou pleť a vlasy a posilují srdce.