Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Marcipánové bonbony!
Necítíte se na pečení dost zdatní, a přesto chcete vyzkoušet některý z receptů finalistky pořadu Na nože! Ivety Fabešové (26)? Pak vám dnes přinášíme bonusový recept na nepečené marcipánové bonbony.
Ten se neobjeví v pořadu Vánoční pečení, který ve všední dny vysílá v 18.40 Prima, ale najdete ho v kuchařce Slavnostní pečení s Ivetou.
POTŘEBUJETE: ✔ 170 g neloupaných mandlí ✔ 150 g třtinového cukru ✔ 1 menší bílek ✔ rum
NA OZDOBU: ✔ mléčnou čokoládu ✔ drcené mandle ✔ celé oloupané mandle
Mandle zalijte horkou vodou a nechte 15 minut odstát. Pak je oloupejte a uložte na teplé místo, aby oschly. Suché mandle velmi jemně namelte a přesejte.
Třtinový cukr rozmixujte na jemný prášek, prosáté mandle odvažte a dávku 170 g mandlové mouky s ním smíchejte.
Na vále pak vypracujte s bílkem těsto, které navoňte pár kapkami rumu. Těsto prohněťte a udělejte váleček, který nakrájejte na stejné dílky. Rukama pak vypracujte kuličky.
Do každé kuličky vtlačte vyloupnutou celou mandli a kuličky nechte asi hodinu odpočívat v chladu.
Ve vodní lázni rozehřejte mléčnou čokoládu, kuličky v ní dobře obalte a nechte ztuhnout v lednici.
Do zbylé čokolády zamíchejte drcené mandle a kuličky v ní znovu obalte. Bonbony můžete podle fantazie ještě ozdobit, pak je nechte pořádně ztuhnout.
Doba přípravy: 30 minut
Uděláte: 30 kousků
Aha! Víte, že...
…marcipán pochází z Orientu? Odtud se přes Benátky, které byly ve středověku křižovatkou obchodních cest, dostal do Evropy. Ve 14. století byl podáván jako dezert nejvyšších vrstev. Do 18. století se věřilo, že má léčebné účinky.