To nejlepší z Prostřeno: Panenka na medu a další recepty Barbory Nedvědové!
V posledním díle našeho seriálu To nejlepší z Prostřeno! se přesuneme do Brna, kde soutěžili tři muži a dvě ženy.
Vítězné menu nakonec uvařila mladá maminka Barbora Nedvědová, která vsadila na sýrovou polévku, vepřovou panenku na medu a zelenině s rýží a »skleničkovém« dezertu s mascarpone. Uvařte si tyto dobroty i vy!
Vepřová panenka na medu a zelenině
POTŘEBUJETE: ✦ 1 kg vepřové panenky ✦ sůl ✦ mletý pepř ✦ kmín ✦ kari koření ✦ směs koření na čínu ✦ 5 lžic medu ✦ olej ✦ 1 cibuli ✦ 1 mrkev
Z medu, koření a trochy oleje vymícháme marinádu, do níž postupně vkládáme na špalíčky nakrájenou panenku. Necháme minimálně hodinu marinovat. Pak panenku vložíme na rozpálený olej a necháme ji z každé strany zatáhnout.
Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a vše osmahneme. Podlijeme cca 300 ml převařené vody, necháme provařit, vše přendáme do pekáče a necháme asi hodinu v troubě dopéct. Podáváme s dušenou rýží.
Sýrová polévka
POTŘEBUJETE: ✦ 250 g červených kapií ✦ 1 malou cibuli✦ 2 lžíce oleje ✦ 1 lžíci hladké mouky ✦ 1 l zeleninového vývaru z kostky ✦ 200 ml smetany na vaření ✦ sůl ✦ 150 g taveného sýra ✦ mletý pepř ✦ petrželku
Na oleji opečeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme najemno nakrájenou kapii, lehce podlijeme vývarem a necháme dusit. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji. Zalijeme zbytkem vývaru a necháme provařit.
Ve smetaně rozmícháme mouku, přilijeme k zelenině, promícháme, přidáme tavené sýry a necháme je rozpustit. Polévku prohřejeme a ozdobíme nasekanou petrželkou.
Skleničkový mascarpone dezert
POTŘEBUJETE: ✦ 500 g mascarpone ✦ 400 ml smetany ke šlehání ✦ 4 lžíce moučkového cukru ✦ 1 vanilkový cukr ✦ 1 jahodový kompot ✦ 5 čerstvých jahod ✦ vlašské ořechy v karamelu
Šlehačku vyšleháme s trochou cukru, přidáme mascarpone, zbylý moučkový a vanilkový cukr. Vše lehce promícháme. Do misek nebo skleniček cukrářským sáčkem nastříkáme krém, na něj dáme kompotované jahody, opět nastříkáme krém. Vrstev můžeme udělat několik, navrchu je krém, který ozdobíme čerstvou jahodou a ořechy v karamelu.
Recepty a foto z knihy Prostřeno! od Aše po Jablunkov 2