Cukroví na poslední chvíli: Ovocné kuličky!
Kuličky patří k atraktivním druhům vánočního cukroví. Dělá se jich nepřeberné množství druhů – rumové, rozinkové, ořechové…
My vám dnes přinášíme dva recepty, jejichž společným jmenovatelem je ovoce. A je už jen na vás, zda zvolíte tradiční české višně, nebo dáte přednost exotickému ovoci. Anebo udělejte hned oba druhy, ať si rodina pochutná.
Karibské kuličky
POTŘEBUJETE: ◆ 70 g sušeného ananasu ◆ 2 lžíce citronové šťávy ◆ 125 ml vody ◆ 150 g kokosové dřeně ◆ 1 lžičku citronové kůry ◆ 1 bílek
Více než polovinu ananasových kousků namočíme do citronové šťávy smíchané s vodou. Necháme asi 15 minut ležet, pak necháme okapat a nakrájíme na asi 0,5 cm velké kousky.
Dřeň z kokosového ořechu nakrájíme na kousky, přidáme zbylý ananas a rozmixujeme. Přimícháme citronovou kůru a bílek, vytvoříme hmotu.
Každý kousek ananasu zabalíme do kokosové hmoty a uděláme kuličky. Ty necháme alespoň den oschnout v chladničce, pak je vložíme do papírových košíčků.
Doba přípravy: 1 hodina
Doba odpočinku: 1 – 2 dny
Uděláte: 25 kuliček
Višňové kuličky
POTŘEBUJETE: ◆ 30 višní z kompotu ◆ 40 ml griotky nebo brandy ◆ 60 g čokolády ◆ 200 g cukru ◆ 200 g namletých lískových oříšků ◆ 1 bílek ◆ cukr na obalení
Dobře okapané višně naložíme do alkoholu, jemně nastrouhanou čokoládu smícháme s cukrem, ořechy a bílkem a uhněteme hmotu. Oboje necháme přes noc odpočívat.
Višně z alkoholu vyjmeme a necháme okapat. Těsto ještě jednou prohněteme (můžeme také naředit šťávou z kompotu nebo alkoholem), odtrhujeme kousky těsta, do kterého balíme višně, a uděláme kuličky.
Kuličky obalíme v cukru, dáme do papírových košíčků a uchováme v chladu.
Doba přípravy: 1 hodina
Doba odpočinku: 12 hodin
Uděláte: 30 kuliček
S využitím knihy Vánoce z nakladatelství Svojtka & Co.