Vánoční pečení s Ivetou Fabešovou: Vánoční věnec!
Seriál Vánoční pečení s cukrářkou Ivetou Fabešovou (26) dnes na našich stránkách končí. Jako poslední recept vám přinášíme návod na vánoční věnec, který může na sváteční tabuli nahradit tradiční vánočku. Ta je mnohem složitější na přípravu, zato věnec zvládnou i naprostí začátečníci. Dobrou chuť a krásné svátky!
POTŘEBUJETE: ✔ 80 g rozpuštěného a vychladlého másla ✔ 80 g krupicového cukru ✔ 40 ml rumu ✔ kůru z 1 citronu ✔ 40 ml pomerančové šťávy ✔ 10 g droždí ✔ 400 g mouky ✔ 3 vejce ✔ 70 g kandovaného ovoce ✔ moučkový cukr na posypání
Všechny ingredience (1 vejce si nechte na potření) kromě kandovaného ovoce dejte do jedné mísy a poctivě je vypracujte v hladké, nelepivé těsto. Pak přimíchejte kandované ovoce.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.
Plech vyložte pergamenovým papírem, na který si tužkou lehce předkreslete kruh.
Vyválejte z těsta širší váleček, dejte ho na plech a stočte do kruhu podle šablony. Věnec po celém obvodu šikmo nakrojte a potřete rozšlehaným vejcem.
Vložte do předehřáté trouby na 180 ºC a pečte asi 30 minut. Ještě horký věnec bohatě posypte moučkovým cukrem.
Aha! Víte, že...
…kandované ovoce je ovoce napuštěné řepným cukrem? Proto je velmi kalorické a hodí se hlavně do cukrovinek. Kromě ovoce se mohou kandovat i některé druhy zeleniny – například dýně.