Cukroví na poslední chvíli: Ořechové variace!

Cukroví s mandlemi a oříšky patří k těm nejoblíbenějším. Pokud netrpíte alergií na ořechy, můžete si připravit dva druhy nepečeného cukroví podle dnešních receptů.
Tureckým medem určitě zaujmete děti, na bethmánkách podle starého německého receptu si pochutná celá rodina.
Turecký med
POTŘEBUJETE: ◆ 140 g mandlových lupínků ◆ 70 g piniových oříšků ◆ 300 g medu ◆ 2 bílky ◆ 70 g nasekaných pistácií ◆ 4 oplatky (12,2 x 20,2 cm)
Mandlové lupínky a piniová jádra lehce orestujeme na suché pánvi.
Med zahřejeme za stálého míchání. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme ho do medu a zahříváme tak dlouho, až vznikne vláčná hmota. Pak přidáme mandlové lupínky, piniová jádra a pistácie.
Hmotu rozetřeme na 2 cukrářské oplatky a druhou dvojici na ně přitiskneme. Zatížíme prkénkem a necháme asi hodinu uschnout.
Hotový med krájíme ostrým nožem na obdélníčky.
Doba přípravy: 1 hodina
Doba uležení: 1 hodina
Uděláte: 40 kousků
Bethmánky
POTŘEBUJETE: ◆ 100 g pšeničného celozrnného šrotu ◆ 100 ml hroznové šťávy ◆ 300 g mandlí ◆ 150 g krémového medu ◆ 1 špetku skořice
Pšeničný šrot namočíme přes noc do hroznové šťávy, pak vymačkáme přes sítko. Mandle spaříme horkou vodou a vyloupeme ze slupek.
Asi polovinu mandlí dáme na stranu, zbylé rozmixujeme spolu se šrotem a postupně přidáváme i med a skořici.
Celé mandle opražíme nasucho v pánvi dozlatova.
Lžičkou vykrajujeme z těsta porce, tvoříme z nich kuličky, každou ozdobíme třemi mandlemi a necháme 24 hodin zaschnout.
Doba přípravy: 50 minut
Doba namáčení: 12 hodin
Doba sušení: 24 hodin
Aha! Víte, že...
…recept na toto cukroví pochází z Frankfurtu nad Mohanem a jmenuje se podle staré patricijské rodiny Bethmannů, která ho mívala na svátečním stole?
S využitím knihy Vánoce z nakladatelství Svojtka & Co.