Cukroví na poslední chvíli: Marcipánové dobroty!
Marcipán k nám přišel před mnoha sty lety z Orientu. Dřívější pochoutku šlechty si dnes může dopřát úplně každý – buď si koupíte hotový marcipán, anebo si ho vyrobíte sami.
V dnešním, závěrečném díle našeho seriálu vás to naučíme. A uvidíte, že marcipánové pochoutky zmizí z vánočního stolu jako první. Krásné svátky!
Datle plněné pistáciovým marcipánem
POTŘEBUJETE: ◆ 50 g čerstvých datlí ◆ 100 g pistácií ◆ 2 lžíce růžové vody ◆ 250 g hotovémarcipánové hmoty
Datle podélně rozkrojíme a odstraníme pecky.
Jemně umeleme pistácie, vmícháme je spolu s růžovou vodou do marcipánové hmoty. Hněteme tak dlouho, až hmota zvláční.
Pistáciový marcipán namačkáme po kousíčcích do datlí a uchováme v chladu.
Doba přípravy: 45 min.
Dobrý tip! Růžová voda se používá kvůli aroma. Koupíte ji buď v lékárně, v některých drogeriích, v obchodech s čajem a kávou či v obchodech s arabskými potravinami. V arabských zemích se totiž běžně přidává do kávy.
Marcipánové bonbony
POTŘEBUJETE: ◆ 200 g mandlí ◆ 3 hořké mandle ◆ 200 g moučkového cukru ◆ 1 lžíci růžové vody ◆ 1 lžíci kakaa ◆ 1 lžičku koňaku ◆ moučkový cukrna vyválení ◆ 100 g tmavé čokoládové polevy
V hrnci přivedeme k varu asi 1 litr vody. Nasypeme do ní mandle, krátce je povaříme, slijeme je přes síto a ochladíme studenou vodou. Madle vyloupeme ze slupek a rozprostřeme je na utěrku, kde je necháme hodinu schnout.
Mandle pak umeleme, smícháme je v míse s moučkovým cukrem a umeleme je podruhé najemno.
Hmotu pak zpracováváme rukama a přidáváme po kapkách růžovou vodu tak, aby byl marcipán tuhý.
Hotovou hmotu rozpůlíme, polovinu zpracujeme s koňakem a kakaem. Obě hmoty vyválíme na troše moučkového cukru na dva stejně velké, 2 – 3 mm silné pláty.
Jeden plát potřeme vodou, druhý na něj přiložíme a lehce přimáčkneme. Ze širší strany pláty zavineme a potom je nakrájíme asi na 1 cm silná kolečka. Ta namáčíme v rozpuštěné čokoládové polevě buď od poloviny nebo celé a zdobíme dle fantazie.
Doba přípravy: 60 min.
Dobrý tip! Marcipán můžeme také podle fantazie obarvit potravinářským barvivem nebo ovocným sirupem. Místo tmavé čokoládové polevy můžeme použít bílou nebo je můžete různě kombinovat.
S využitím knihy Vánoce z nakladatelství Svojtka & Co.