Cukroví na poslední chvíli: Marcipánové dobroty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 23. července 2025

Svátek slaví Libor, zítra Kristýna

Cukroví na poslední chvíli: Marcipánové dobroty!

Datle plněné pistáciovým marcipánem
Datle plněné pistáciovým marcipánem (Svojtka & Co.)

Marcipán k nám přišel před mnoha sty lety z Orientu. Dřívější pochoutku šlechty si dnes může dopřát úplně každý – buď si koupíte hotový marcipán, anebo si ho vyrobíte sami.

V dnešním, závěrečném díle našeho seriálu vás to naučíme. A uvidíte, že marcipánové pochoutky zmizí z vánočního stolu jako první. Krásné svátky!

Datle plněné pistáciovým marcipánem

POTŘEBUJETE: ◆ 50 g čerstvých datlí ◆ 100 g pistácií ◆ 2 lžíce růžové vody ◆  250 g hotovémarcipánové hmoty

Datle podélně rozkrojíme a odstraníme pecky.

Jemně umeleme pistácie, vmícháme je spolu s růžovou vodou do marcipánové hmoty. Hněteme tak dlouho, až hmota zvláční.

Pistáciový marcipán namačkáme po kousíčcích do datlí a uchováme v chladu.

Doba přípravy: 45  min.

Dobrý tip! Růžová voda se používá kvůli aroma. Koupíte ji buď v lékárně, v některých drogeriích, v obchodech s čajem a kávou či v obchodech s arabskými potravinami. V arabských zemích se totiž běžně přidává do kávy.

Marcipánové bonbony

POTŘEBUJETE: ◆ 200 g mandlí ◆ 3 hořké mandle ◆  200 g moučkového cukru ◆ 1 lžíci růžové vody ◆ 1 lžíci kakaa ◆ 1 lžičku koňaku ◆  moučkový cukrna vyválení ◆ 100 g tmavé čokoládové polevy

V hrnci přivedeme k varu asi 1 litr vody. Nasypeme do ní mandle, krátce je povaříme, slijeme je přes síto a ochladíme studenou vodou. Madle vyloupeme ze slupek a rozprostřeme je na utěrku, kde je necháme hodinu schnout.

Mandle pak umeleme, smícháme je v míse s moučkovým cukrem a umeleme je podruhé najemno.

Hmotu pak zpracováváme rukama a přidáváme po kapkách růžovou vodu tak, aby byl marcipán tuhý.

Hotovou hmotu rozpůlíme, polovinu zpracujeme s koňakem a kakaem. Obě hmoty vyválíme na troše moučkového cukru na dva stejně velké, 2 – 3 mm silné pláty.

Jeden plát potřeme vodou, druhý na něj přiložíme a lehce přimáčkneme. Ze širší strany pláty zavineme a potom je nakrájíme asi na 1 cm silná kolečka. Ta namáčíme v rozpuštěné čokoládové polevě buď od poloviny nebo celé a zdobíme dle fantazie.

Doba přípravy: 60 min.

Dobrý tip! Marcipán můžeme také podle fantazie obarvit potravinářským barvivem nebo ovocným sirupem. Místo tmavé čokoládové polevy můžeme použít bílou nebo je můžete různě kombinovat.

S využitím knihy Vánoce z nakladatelství Svojtka & Co.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry