Český hrdina obdržel mongolské vyznamenání: Podnikatel zachraňoval lidi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Český hrdina obdržel mongolské vyznamenání: Podnikatel zachraňoval lidi!

Na tomto člunu zachránil český podnikatel pět Mongolů.
Na tomto člunu zachránil český podnikatel pět Mongolů. (Foto Foto: Aha! – Petr Novotný, archiv Lubomíra Svobody)

Když se před sedmnácti lety vypravil Čech Lubomír Svoboda (45) poprvé do Mongolska, netušil, že se mu tato asijská země stane druhým domovem. Dnes žije se svou mongolskou přítelkyní v Ulánbátaru a živí se jako úspěšný podnikatel. Loni v létě se stal zřejmě i jediným cizincem, který v této asijské zemi obdržel od mongolského prezidenta státní vyznamenání – Řád spravedlnosti. Na jezeře Ugii Nuur zachránil v bouři pět lidských životů a sám hodnotí svůj čin jako samozřejmost.

Čech, který dobyl Mongolsko
V roce 1997 zavítal bývalý armádní důstojník Lubomír Svoboda poprvé do Mongolska. Tehdy pracoval pro německou firmu, která v Ulánbátaru otevírala kasino, a Lubomír měl vycvičit místní personál, konkrétně krupiéry. „V Mongolsku jsem strávil dva roky, ale protože se mi tam zalíbilo, v roce 2002 jsem se vrátil,“ vzpomíná muž, který tráví v Mongolsku zhruba osm měsíců v roce a pouze na zimu se vrací domů. Je rozvedený a v hlavním městě Ulánbátaru žije se svoji mongolskou přítelkyní.

Začínal jako majitel restaurací
Český podnikatel nejprve v Mongolsku provozoval restaurace, nyní se věnuje hlavně turismu a poradenstvím pro firmy i jednotlivce se zaměřením na místní podnikání. Žije ve svém bytě v Ulánbátaru, kde mu však v zimě vadí příliš mnoho smogu. Zato příroda je prý v Mongolsku překrásná. Málokdo si prý také uvědomuje, jak moc jsou zde Češi oblíbení. „Do roku 1990 jsme tam zanechali spoustu práce. Stavěli jsme fabriky, nemocnice a místní si to pamatují. Hodně Mongolů zase studovalo u nás a umí česky,“ říká Lubomír, který v Mongolsku kromě jiného organizuje také turistické výlety na motorkách, nebo akce pro rybáře, kteří sem přijíždějí lovit hlavně hlavatky.


Drama na rozbouřených vlnách
Dne 13. srpna 2013 si zřejmě jediný profesionální potápěč v zemi, kde většina lidí neumí plavat, užíval potápění ve vyhlášeném ráji štik a okounů jezeře Ugii Nuur. Jezerní idylku však narušila silná bouře. Říká se, že v Mongolsku můžete během jednoho dne zažít čtyři roční období. Od veder až po sněžení. „Během bouřky jsem byl ukrytý ve stanu a na břehu jsem měl své dva gumové čluny s motory, dovezené z Čech. Najednou přiběhli nějací vyděšení Mongolové s tím, že se uprostřed jezera topí lidé,“ vzpomíná Lubomír, který okamžitě skočil do jednoho ze člunů a bez ohledu na bouři vyjel na jezero.

Pět trosečníků uprostřed jezera
Na místo dorazil doslova na poslední chvíli. „V napolo potopeném člunu, do kterého teklo, se ve vlnách zmítalo pět zoufalých lidí, čtyři muži a jedna žena. Nějakou nádobou se snažili vylévat vodu a někteří se člunu z posledních sil jen přidržovali. Navíc přišli o vesla a nikdo z posádky neuměl plavat,“ pokračuje Lubomír a vysvětluje, proč jsou Mongolové neplavci. Od pradávna se prý vody báli a z tohoto důvodu ani nerybařili. „Nikdy se plavat neučili, věřili, že v rybách jsou duchové jejich předků,“ dodává muž, který pak postupně přetáhl všech pět trosečníků do svého člunu a odvezl je na břeh. Celá záchranná akce trvala slabou půl hodinku, a jak sám říká, bylo to za minutu dvanáct.
Vyznamenání od prezidenta
Letos v březnu obdržel Lubomír Svoboda za záchranu pěti životů vyznamenání přímo od prezidenta Mongolské republiky Cachjagína Elbegdorže. Za přítomnosti velvyslankyně ČR Ivany Grollové převzal Řád spravedlnosti a zasloužil se tak i o skvělou propagaci naší vlasti v zahraničí.

Nejméně zalidněná země na světě
Mongolsko se rozkládá na ploše 1 566 500 km, což je dvacetkrát více než ČR. Má však jen 2,7 milionů obyvatel, z toho téměř dvé třetiny (1 221 000) žije v hlavním městě Ulánbátaru. Země má nejnižší hustotu zalidnění na světě a od ČR je vzdálená zhruba 7000 km.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.