»Unesli« jsme letadlo! Reportáž Aha! ze simulátoru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

»Unesli« jsme letadlo! Reportáž Aha! ze simulátoru

Jako únosce bych pohořel, přistání na ranveji skončilo tragicky.
Jako únosce bych pohořel, přistání na ranveji skončilo tragicky. (Foto Aha! – David Malík, realne-simulatory.cz)

Desítky tlačítek, knoflíků, páček, táhel a budíků. Na první pohled je kabina simulátoru boeingu k nerozeznání od té skutečné. Na trenažéru jsme na vlastní kůži  vyzkoušeli, jak složité je unést letadlo.

Boeing 737NG, jehož simulátor jsme v pražské společnosti Simulation of Reality otestovali, je o něco menší verze nezvěstného Boeingu 777. Letadlo nastartované, budíky rozsvícené a s pilotem Petrem Minaříkem jsme usazeni v kokpitu. O odlepení od země se postaral profík, zbytek byl na nás. Protože se stále neví, jak malajsijský boeing zmizel, vyzkoušeli jsme několik scénářů, které mohly nastat.

Jak se ztratit z radarů
K tomu, abychom se ztratili z radarů, jsme museli klesnout těsně nad zem, do výšky zhruba 1 km. První problém byl na světě. Knipl jsem od sebe odtlačil tak vehementně, že letadlo velmi rychle nabralo obrovskou rychlost, při které by se ve skutečnosti roztrhalo.

Video se připravuje ...


Jak přistát na moři
Když se mi napotřetí povedlo dostat letadlo do výšky, kde nás nezachytily radary, byli jsme daleko od pevniny a museli přistát na moři. Ostatně to by – v případě, že by došlo letadlu palivo – byla jediná možná varianta, jak se zachránit. S velkou podporou pilota jsem snížil rychlost a s letadlem klesl tak pomalu, že se mi na vodě povedlo přistát.

Přistání na ranveji
A protože jsme – jakožto únosci amatéři – chtěli přežít, naplánovali jsme přistání na ranveji. Vše šlo hladce do doby, než pilot řekl, že už to nechá na mně. Prolétnout nad ranvejí jsem zvládl, otočit letadlo o 180° do protisměru také. Ovšem hlídat výšku, rychlost, klapky, podvozek, brzdy a ještě kniplem rovnat letadlo na ranvej – to je oříšek. Letoun se zřítil 200 metrů před ranvejí.

Unést letadlo lze, ale...
Udržet unesené letadlo ve vzduchu nebyl až takový problém. Ovšem už samotné ostřejší manévry jsou jen pro opravdové odborníky.
Profesionální pilot Petr Minařík Aha! popsal, co se mohlo s Boeingem 777 stát.

*Když vyloučíme havárii, jde letadlo jednoduše unést?
„Boeing 777 je poměrně velké letadlo, takže je zapotřebí dostatečně dlouhá ranvej a případně obrovský hangár.“

*Ale slehla se po něm zem...
„I kdyby letadlo havarovalo do moře, rozpadne se na tolik kusů, které se nikdy nepotopí, že by se muselo najít.“

*Kdo s tím dokáže odletět a přistát?
„Letět letadlem by zvládl asi i fanoušek do letectví. Ale co se týká přistání, nedokážu si představit, že by s tím přistál.“

Začínali v paneláku
V roce 2008 se sešla partička fanoušků a postavila v panelovém domě v jednom z bytů letecký simulátor. Zabral celý byt. O šest let později je to největší simulátorové centrum v ČR. „Kromě Boeingu 737 máme dneska stíhačku F16, malé sportovní letadlo, formule a dokončujeme ponorku z 2. světové,“ řekl Aha! ředitel společnosti Simulation of Reality Radek Topinka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.