Němčovice: Tohle je ta vesnička, krásná, vtipná... Poštu tu mají v hospodě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Němčovice: Tohle je ta vesnička, krásná, vtipná... Poštu tu mají v hospodě!

Starosta obce Karel Ferschmann
Starosta obce Karel Ferschmann (Foto Aha! - Petr Novotný)

Žije tady jen 130 obyvatel, ale o originální nápady rozhodně nemají nouzi. V obci Němčovice na Rokycansku to dělají jinak, než ostatní; svérázně a po svém. Tak třeba, aby neplatili zbytečně moc peněz za vyvážení odpadků, pořídili si vlastní popelářský vůz. V neděli a státem uznané svátky vyhláškou zakázali práci se sekačkami, cirkulárkami a dalšími hlučnými přístroji. Prostě siesta. Před sedmi lety vedení obce vybudovalo internetovou síť a všichni obyvatelé mají internet zdarma. A teď přišla pomyslná třešinka na dortu, zřídili si poštu v hospodě!

• Trvalo to dva roky

Dosud museli místní pro dopisy, se kterými je nezastihla doručovatelka na poštu do 6 km vzdálených Břas. Ta měla ale omezené úřední hodiny a zásilky tak často končily nevyzvednuté. „Lidé byli naštvaní, museli si třeba kvůli tomu brát i dovolenou. Mají tam totiž otevřeno jen od 8 do 11 hodin,“ vysvětlil nám starosta Němčovic Karel Ferschmann.

Stížnosti se kupily, až právě pan starosta bouchl do stolu a řekl dost! Společně se zastupiteli se pustil do boje za vlastní poštovní výdejnu. „Byl to skutečně neuvěřitelný proces. Někteří úředníci nám házeli klacky pod nohy. Trvalo dva roky, než se nám to povedlo,“ vypočítal starosta.

• Otevírací doba? 7 dní v týdnu!

Místo, kde by pošta měla být, bylo jasné od začátku. Hospoda má ve vesničce otevřeno celý týden, včetně víkendů. Prostě ideál. A za svým vysněným cílem si Němčovičtí tvrdě šli.

Česká pošta jejich žádost o zřízení výdejního místa v hospodě původně zamítla, nakonec ale dala zelenou. „Zřízení výdejního místa předcházel požadavek, aby Česká pošta v nedalekých Radnicích měla otevírací dobu i v sobotu dopoledne, aby si tam lidé, kteří by mohli mít problém s lhůtami, mohli zásilku vyzvednout v době volna,“ uvedl Ferschmann. To ale neprošlo, stejně jako slib, že se zřídí výdejní místo v sousední obci - Újezdu u Svatého Kříže, kde byla před časem zrušena kamenná pošta. „Také tam mělo vzniknout výdejní místo v hospodě. Když ale byla připravená smlouva k podpisu, zařízení zkrachovalo.“

• Vedle pípy trezor

V praxi to funguje jednoduše. „Každému, kdo poště oznámí, že chce zásilku uložit v Němčovicích, pošťačka zásilku dodá do hospody a on si ji tam může vyzvednout večer nebo i o víkendu,“ objasnil starosta. „Funguje to ideálně, protože hospoda otevírá přes oběd od 11 do 14 hodin, kdy chodí listonošky a večer od 18 hodin,“ dodal.

Dopisy a balíky vydává paní hospodská, která musela projít proškolením České pošty. „Stejně tak jsme nechali proškolit ještě paní účetní z obecního úřadu, aby provoz například v případě dovolené nebyl omezen,“ vysvětlil starosta, který prozradil i to, jak je to s financemi. „Za výdejní místo je odměna 1450 měsíčně, 300 korun za telefon a 1,50 Kč za každou poštovní operaci.“

Vedle pípy je v němčovické hospodě i poštovní trezor, což byla také jedna z podmínek. Vedení obce nepodceňuje ani bezpečnost. „Už jsme mluvili s policií, že tam občas v noci pošlou hlídky a my v nejbližší době nainstalujeme kamerový systém,“ doplnil Ferschmann.

• Hospodská, pošťačka, kuchařka v jedné osobě

Místní si novou službu nemohou vynachválit. Především pánové. Ti se na poštu jen hrnou. Žádné odmlouvání, »bež si tam sama«. Ne, ne, z návštěvy pošty se v Němčovicích stává ryze chlapská záležitost. „Vyzvednu dopis a ještě si dám od cesty pivo. Výborný,“ sdělil nám s úsměvem Pavel Správka (36).

Ani paní hospodská Jitka nelamentuje, že ji přibyla další práce navíc. Sotva na talíř nandala porci rajské, otevřely se dveře a ona musela od plotny odběhnout, aby vydala další balíček. „Vůbec mi to nevadí, dá se to snadno skloubit,“ mávne rukou paní Jitka a už se hrne k výčepu, kde ji o jedno malé prosí jeden z místních štamgastů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.