Rok 2012: Konec kin na vesnicích! Zahubí je digitalizace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rok 2012: Konec kin na vesnicích! Zahubí je digitalizace!

Fotografie
Fotografie (internal)

Techtle mechtle záletného zootechnika Václava Kašpara (Jan Hartl) s milenkou Janou Turkovou (Libuše Šafránková) v komedii Vesničko má středisková se již nikdy nebudou opakovat nejen ve filmu! Inspirovat se jejich příběhem a poslat »nějakého Otíka« do biografu a pak si užívat v jeho ložnici půjde už stěží... Vesnická kina totiž nebudou mít co promítat a budou se rušit!

Milovníci filmu v malých městech a vesnicích, rozlučte se se svým kinem! V příštím roce řada z nich zavře. Éra digitalizace postoupila natolik, že z plánovaných cca 160 premiér na rok 2012 bude pouhých 29 na 35milimetrovém filmovém pásu. Ostatní do kin přijdou na digitálních nosičích. Jestliže není vaše kino tzv. digitalizováno za miliony, budete mít smůlu. Nebude co promítat!

Jedním z měst, kde se o osudu kina rozhoduje už dnes na jednání zastupitelstva, je Mimoň na Českolipsku. „Jedná se o částku 4 miliony korun. Do té je započítaná projekční technika digitálního kina, komponenty nutné pro projekci 3D filmů a výměna sedadel na balkoně,“ informoval občany starosta František Kaiser.

Jenže provozovatelé kin, která nejsou modernizovaná, začínají mít velmi vážné problémy s uváděním novinek již nyní. Z repríz starších titulů, pro které budou zachovány ještě 35milimetrové filmové kopie, totiž kino nevyžije.

„Listopad začal pro naše kino krizí, když jsem se uchýlil spíše k reprízám. Ovšem co se děje v prosinci, se stává neúnosným. Mám sestavenu první polovinu měsíce z 35milimetrových kopií, ovšem Vánoce již prakticky nejsem schopen sestavit. Bontonfilm již uvádí filmy, které jsou pouze digitální,“ zoufá si Michal Miškovský, vedoucí Biografu Český Ráj v Jičíně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.