Lovec zastřelil svého kamaráda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Lovec zastřelil svého kamaráda!

Fotografie
Fotografie (internal)

Lov v lese je disciplína, která má jasná pravidla. To abyste nestříleli na zvíře a v křoví za ním nebyl člověk. Přesně tuto situaci zažil v říjnu roku 1965 při pytlačení laní Zdeňek Henych z Petkov na Mladoboleslavsku. Když zjistil, že omylem zastřelil známého, dvaasedmdesátiletého Josefa Rychtra, nastal v jeho hlavě zkrat, a on se jal tělo schovávat.

Nejprve se vrátil domů, kde nechal sedmiletou dceru – ta s ním v lese byla, avšak nic nezaznamenala. Pak si vzal káru a jel zpět mezi stromy. Mrtvolu naložil na káru a jel několik kilometrů k rybníku Křešovák. Tam pak omotal kolem krku mrtvoly řetěz a bezvládné tělo hodil do vody.

Na popud matky se ale pár dní poté na policii přiznal a odborníci zkoumali jeho podivné jednání. „Pokud šlo o jednání po zjištění, že zastřelil člověka, bylo to jednání v porušené duševní schopnosti, tzv. zkratkové jednání,“ pravili nakonec s tím, že Henych žádnou poruchou netrpěl a prostě jen neovládl stres. I přesto ale dostal jen 2 roky žaláře nepodmíněně za ublížení na zdraví. Porušil navíc zásady myslivosti. V takovém terénu se totiž má střílet jen z posedu. Jinak hrozí, že se do cesty kulce připlete právě náhodná oběť…

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište na aha@ahaonline.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.