Katrijn: Jediný vodicí koník v Evropě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Katrijn: Jediný vodicí koník v Evropě!

Za dobrý výkon náleží i zasloužená odměna. Navíc přímo z úst spokojené paničky.
Za dobrý výkon náleží i zasloužená odměna. Navíc přímo z úst spokojené paničky. (ben)

Pokud někdy potkáte na ulici nebo v pražském metru malého koně, věřte, že vás zrak nešálí. Jeden takový vodící koník pro nevidomé u nás opravdu existuje a potkat ho můžete společně s jeho cvičitelkou a zároveň ředitelkou Centra výcviků psů pro postižené Helppes Zuzanou Daušovou (51). Jmenuje se Katrijn v.d. Meier, je jediný v Evropě a jeho vlohy vás rozhodně překvapí. Nejenže zvládá roli asistenčního průvodce nevidomých, dokáže sebrat i podávat věci přímo ze země, ale na rozdíl od psa poskytuje páníčkovi i pohodlnou oporu.

Proč vodící koník

„Jedná se o pilotní projekt vodícího koně v celé Evropě. Inspirovali jsme se v Americe, kde je jediná škola vodících koníků na světě. Kobylka Katrijn v. d. Meier je Holanďanka a do Prahy přišla jako dvouletá,“ říká ředitelka centra Helppes Zuzana Daušová. Pořizovací cena je kolem 30 tisíc.

Neplést si minikoně s ponym

Minikůň a poník je obrovský rozdíl. Ne ve velikosti, ale v povaze. Jako společníci mají skvělé vlastnosti a výborný vztah k lidem. Nejsou lekaví, což je jeden z hlavních důvodů jejich uplatnění v roli vodícího koně. Majitel koníka musí být ale extrovert, protože zvíře vzbuzuje velký zájem okolí. Minikoně se většinou chovají pro radost, mazlení a v Americe na nich jezdí děti.

Krmení a venčení

Koník si může vystačit s pytlíkem, podobně jako policejní koně. Jinak vydrží 5 až 6 hodin bez venčení, kobylince se na rozdíl od psích exkrementů odstraňují poměrně snadno. Krmí se ráno a večer, přes den se může přikrmovat na pastvě. Pamlsky, které dostává formou odměny, se prodávají v potřebách pro koně, rád má piškoty pro psy, mrkev a jablka.

Koník se neková a proto musí mít botičky s protiskluzovou podrážkou. Ty je možné sehnat pouze z USA nebo Austrálie.












Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.