Češi jsou machři! Václav Fanta (75) oslepl a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Češi jsou machři! Václav Fanta (75) oslepl a...

Na kartičkách jsou různé matematické symboly, které po hmatu slepec poznává.
Na kartičkách jsou různé matematické symboly, které po hmatu slepec poznává. (Foto Aha! – Petr Novotný)

Víte, co je qardo? Je to skoro jako pexeso, ale pro nevidomé! Hraje se po celém světě a vymyslel ho Čech Václav Fanta (75). V Praze v něm nyní dokonce proběhl mezinárodní turnaj.  

Václav Fanta byl vášnivý fotograf, který cestoval po světě, ale v padesáti letech oslepl. Nevratné postižení sítnice v obou očích mu vzalo i milovanou hru pexeso. „Bylo to v roce 2006, kdy jsem začal přemýšlet, jak udělat pexeso pro nevidomé. Zkusil jsem vyřezat z kartonu různé tvary a tak nějak to vzniklo,“ popsal vynálezce hry. V roce 2009 ji pak s kamarádem dotáhl do současné podoby. Kartičky jsou stejné jako u klasického pexesa, jen na nich nejsou obrázky, ale hmatatelné tvary.

Hra vzbudila zájem i na jiných kontinentech. Přebory v ní se konají například v Kanadě, Austrálii, Rusku a Mexiku.

Jak se qardo hraje?

Šedesát čtyři kartiček z plastu obsahuje různé hmatatelné obrázkové symboly. „Běžná pexesa pro nevidomé jsou založena na principu reliéfu obrázku, ale já jsem u quarda zvolil techniku výseků,“ popsal Václav Fanta. Od každého symbolu je osm žetonů. Hráči se snaží získat co nejvíce stejných symbolů. Za jednu dvojici získávají jeden bod. Vyhrává ten, kdo má největší bodový zisk. „Vítězové v turnajích vyhrávají většinou medaile a peněžní poukázky,“ dodal Fanta s tím, že hra je určená až pro osm hráčů.

Václav Fanta byl v sobotu na turnaji tzv. rychtář. To je člověk, který vede hru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.