Naděje pro 39 milionů nevidomých: Chytré brýle vrátí zrak i slepcům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Naděje pro 39 milionů nevidomých: Chytré brýle vrátí zrak i slepcům!

Pomohou speciální brýle nevidomým opět vidět?
Pomohou speciální brýle nevidomým opět vidět? (Foto: Aha! - ara)

Blíží se konečně spása pro nevidomé? Sen o »navrácení« zraku se snad brzy stane skutečností! Už v roce 2016 by na trh měly přijít speciální brýle, které člověku s aspoň minimálními zbytky zraku obraz promítnou na miniaturní obrazovky těsně před očima!

Na světě žije asi 39 milionů nevidomých lidí, tento vynález z univerzity v Oxfordu by mohl změnit jejich životy. Konečně uvidí tváře lidí, které potkávají, čísla autobusů, do kterých nastupují, a v neposlední řadě i překážky, kterým se musejí vyhýbat...

Na poněkud masivních obroučkách brýlí je namontována videokamera, jejíž výstup je vysílán do miniaturního počítače. Speciální software pak obraz přenáší na průsvitné displeje na sklech brýlí. Součástí je i audiosystém, který slepci do ucha čte nápisy, které kamera zaznamená – včetně čísel.

Chytré brýle, jejichž cena se bude pohybovat okolo 10 tisíc Kč, tedy dokážou využít poslední zbytky zraku nevidomých lidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.