Jediný nevidomý zpěvák z Pražské konzervatoře: Zpřelámal si nohu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jediný nevidomý zpěvák z Pražské konzervatoře: Zpřelámal si nohu

Právě v těchto dnech Honza dokončuje nový videoklip k písni z desky, jejíž název je zatím tajemstvím.
Právě v těchto dnech Honza dokončuje nový videoklip k písni z desky, jejíž název je zatím tajemstvím. (Foto Aha! – Robert Klejch, Supraphon)

Nikdy neviděl jedinou notu, přesto se naučil skvěle hrát na klavír a zpívat. Jeho talent mu dokonce umožnil, aby jako jediný nevidomý student v historii úspěšně absolvoval Pražskou konzervatoř.

Ani hendikep, ani překážky, které musel překonat, neodradily Honzu Jareše (37), aby si splnil svůj hudební sen. Od narození nevidomý kluk sportoval, cestoval, nejdůležitější pro něj ale vždy byla hudba. Poprvé ho okouzlil zvuk klavíru, na který hrávala Honzova babička. „Poslouchal jsem, pak zkoušel postupně vybrnkávat... První skladba, kterou jsem se zvládl celou, byla ‚Sedí liška pod dubem‘,“ zavzpomínal pro Aha!.


Jeho talent byl tak výjimečný, že jako jediný slepý student v historii pražské konzervatoře byl nejen přijat, ale také úspěšně absolvoval obor populární zpěv. „Jsem rád, že jsem se tam vůbec dostal. Musel jsem zvládnout všechny předměty, ale naštěstí mí profesoři přišli na to, jak mě mají učit,“ řekl Jareš. Na rozdíl od mnoha kolegů zpěváků mu ale ke skutečné kariéře pomohl překvapivě pád.

Zlé pro dobré

Na konzervatoři i po odchodu z ní se Honza z paměti naučil stovky skladeb a textů, jež hrál v hotelech či restauracích. Roku 2011 mu ale k větším sálům plným posluchačů nečekaně a paradoxně pomohl ošklivý pád při pravidelné vánoční lyžovačce. „Po měsíci na motolské JIP jsem odjel do lázní a tam přišla nabídka prvního opravdového koncertu,“ řekl Aha! Honza.



Přitom se dostal až na hranu! Honza utrpěl zlomeninu stehenní kosti na levé noze, jejíž řešení si ale vyžádalo pětihodinovou operaci. A přidaly se komplikace, takzvaný crush syndrom, který vzniká dlouhodobým stlačením nebo masivním zhmožděním svalů. Dochází přitom ke snížení až úplnému zastavení přítoku tepenné krve do svalu a jeho poškození. Ale dostal se z toho a od té doby odehrál mnoho desítek vystoupení. „Pomáhá  mi při nich dobrá paměť. Kdybych si texty a noty nepamatoval, nemohl bych hrát,“ řekl.

Dvě desky a Pánský klub
Honza se může chlubit i debutovým albem Některý lidi (2007), k němuž na jaře 2019 přibude nové. Na obou spolupracoval s úspěšným skladatelem Tomášem Kymplem (43), dvojnásobným vítězem soutěže The UK Songwriting Contest a autorem hitů pro řadu tuzemských hvězd i zahraničních projektů. Jemu také Honza loni hostoval na albu Pánský klub, spolu s českými pěveckými hvězdami. „S Honzou se pracuje úplně jinak než s jakýmkoli jiným interpretem,“ řekl Kympl Aha!. „Potřebuje sice víc času na přípravu, ale oproti jiným zná celou svou produkci dokonale,“ dodal.

Víte, že...
...nevidomí umělci studují v Praze na Konzervatoři a střední škole Jana Deyla, na klasické Pražské konzervatoři tak byl Honza skutečný unikát?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.