Co zabilo Radoslava Brzobohatého? Mohlo to být aneurysma?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co zabilo Radoslava Brzobohatého? Mohlo to být aneurysma?!

Radoslav Brzobohatý (†79)
Radoslav Brzobohatý (†79) (ČTK)

Co zabilo herce Radoslava Brzobohatého (†79)? Podle kardiologa Jana Pirka to byla akutní cévní příhoda. Ovšem nikde se neříká jaká, že by to byla například klasická mrtvice.

Herci totiž mohlo prasknout mozkové, srdeční nebo břišní aneurysma. Tomu by odpovídaly příznaky, které popsali záchranáři. „Muž si stěžoval na bolesti hrudníku a břicha,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

Pokud šlo skutečně o aneurysma, což lze taky nazvat jako akutní cévní příhodu, jde o poměrně časté onemocnění, o kterém řada lidí neví, že ho má. Především muži nad padesát let.

Jde buď o rozšířenou cévu, tepnu v mozku, v hrudi u srdce nebo aortu v břiše, nebo o výduť na tepně. Pokud praskne, je šance na přežití zhruba pět až deset procent.

„Už jsme nemohli nic dělat, bohužel. Snažili jsme se s cévními chirurgy dělat všechno možné, ale už se nám ho bohužel nepodařilo zachránit,“ uvedl profesor Jan Pirk, nejlepší český a světově uznávaný kardiolog.

Co je to aneurysma: Aneurysma je medicínský výraz pro rozšíření neboli výduť dutého orgánu. Řecky aneurynein = otvírat. Nejčastěji se vztahuje k tepnám, nebo stěně srdeční komory. Na rupturu, tedy prasknutí aneurysmatu zemřeli například zpěvák Karel Hála nebo komunistický prezident Klement Gottwald.



Přečtěte si
hillaarkaa
15. 9. 2012 • 20:07

To je děs,co,rejpale , leze to z nich jak z chlupaté deky a ještě to motaj

rejpal3
14. 9. 2012 • 22:38

Vy jste fakt ubožáci - ano, bylo to aneurysma, Radek Brzobohatý měl výduť břišní aorty a věděl o tom - jasně to všude zaznělo, tak asi je logické, že to nebyla ani mozková cévní příhody ani infarkt - když už si neumíte sehnat informace, alespoň čtěte u kolegů...

tajna1509
14. 9. 2012 • 16:50

Proc je dulezite na co pan Brzobohaty zemrel ? jemu to zivot nevrati Uprimnou soustrat rodine hluboce se panu Radkovi klanim

jity
14. 9. 2012 • 13:21

Raději vzpomeňme na jeho role. Charistatický herec, úžasný hlas a správný mužský. Radku díky, že jste pro nás diváky tolik udělal.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.