Marilyn Monroe (†36): Co stojí za její smrtí? Koktejl z barbiturátů, nebo tajné služby USA? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Marilyn Monroe (†36): Co stojí za její smrtí? Koktejl z barbiturátů, nebo tajné služby USA?

Marilyn Monroe byla největším sexsymbolem Ameriky 60. let.
Marilyn Monroe byla největším sexsymbolem Ameriky 60. let. (Profimedia.cz)

Přesně před padesáti lety ji našli mrtvou. Blonďatou bohyni, po níž šílely miliony mužů po celém světě. Nahou v rozestlané posteli. Předávkovala se léky? Omylem? Nebo to byla sebevražda? Případ uzavřeli s tím, že k úmrtí došlo vinou otravy barbituráty. Poslední okamžiky života americké filmové superstar Marilyn Monroe (†36) jsou ale stále obestřeny tajemstvím. Teorií o jejím skonu je ovšem mnoho…

Jaký byl její poslední den? A jaké jsou tedy příčiny úmrtí? Našla ji 5. srpna 1962 hospodyně Eunice Murrayová v novém domě v Brentwoodu v Los Angeles!

Byla před tím zoufalá, nebo plná naděje?

Údajně ji navštívil Robert Kennedy, prokurátor a bratr prezidenta a milence Marilyn Johna Fitzgeralda Kennedyho. „Obtěžovala příliš mého bratra,“ měl údajně říct. Nic se nepotvrdilo. Románek mezi smyslnou herečkou a prezidentem skončil dva měsíce před její smrtí.

A jedna ze spekulací tvrdí, že Robert měl s Marilyn dojednat podmínky odstupného a královskou apanáž, aby veřejně nepromluvila o svém vztahu se státníkem. Přitom i Robert si svého času užíval její náruče!

Bez prášků neusnula

To ráno před smrtí se Marilyn probudila velmi brzy. Spala špatně, byla bledá, unavená, nezdravě pohublá. Volala svého psychiatra, aby se na druhý den vyspala, měla si zřejmě vzít hromadu prášků, jak byla zvyklá.

Druhý den ji hospodyně objevila mrtvou v posteli, obličejem dolů, v ruce měla sluchátko telefonu a prázdnou lahvičku s barbituráty.

Nepoznala orgasmus

Proč ale spala sama? Ve své ložnici vítala majetné milence, nerada spala sama, trpěla totiž silnými depresemi. Navíc byla promiskuitní, i když ve svých pamětech tvrdila, že nikdy nepoznala orgasmus.

Soudní lékař prohlásil: „Sebevražda. Pravděpodobně.“ Detektivové to ve vyšetřování potvrdili, příliš se nepátralo. Anebo ano, ale výsledky nikdy nespatřily světlo světa.

Byla po potratu

Dovedl ji k zoufalému činu konec vztahu s Kennedym? Údajně podstoupila 20. července potrat, čekala dítě právě s prezidentem. Ale to pro ni nebylo nic nového, v životě podstoupila několik interrupcí a je až s podivem, že vždy znovu otěhotněla.

Ještě dva měsíce před smrtí zpívala Kennedymu píseň k narozeninám v Madison Square Garden, ale vztah poté náhle skončil. Kolovaly zvěsti, že se chystá jejich vztah oznámit na blížící se tiskové konferenci.

Monroe byla brána za nespolehlivou, neurotickou až hysterickou. Jako dítě pendlovala mezi dětským domovem a pěstounskými rodiči. Bála se svojí matky, která většinu života strávila v psychiatrické léčebně. A o smrti už prý mluvila několik let. Pár dní před smrtí s ní filmové Fox Studio ukončilo smlouvu pro nespolehlivost.

Podivná pozice mrtvoly

Lékař uvedl, že Monroe zemřela na předávkování, měla v žaludku sedmačtyřicet kapslí nembutalu. Jenže podle jiné zprávy se žádné stopy v žaludku nenašly. Vypadlo to prý, jako by někdo její tělo položil na postel. Nohy měla dokonale rovně nataženy, na rozdíl od zhroucených těl obětí, které se předávkovaly prášky na spaní.

Všichni klíčoví svědci z té noci, policie, přátelé, psychiatr, právník a její tiskový mluvčí si navzájem odporují a několik z nich změnilo svůj příběh. Tak co přesně se stalo té osudné noci? To už se asi nikdy nedozvíme…

5 TEORIÍ JEJÍ SMRTI

1. Spáchala sebevraždu

Oficiální důvod. Ale není to v souladu se soudními fakty nalezenými na místě. Zemřela prý po podání barbiturátu konečníkem – tedy podáním klystýru – což si nemohla udělat sama. I z posledního přepisu konverzace s jejím psychiatrem nebylo zřejmé, že by měla sebevražedné sklony.

2. Nešťastná náhoda

Milovníci konspiračních teorií tvrdí, že oba její doktoři se Marilyn snažili dostat ze závislosti na nembutalu, který brala na spaní po hrstech. Je možné, že smrtelný klystýr jí podal jeden z lékařů (aniž by tušil, že Marilyn už během dne snědla několik jiných barbiturátů).

3. Státní zájem

Měla aférku s Johnem F. Kennedym a měla v úmyslu se s tím svěřit na veřejnosti. Byla proto zabita vládními agenty, aby byl ochráněn prezident. Marilyn toho věděla hodně o jeho manželských nevěrách (do té doby byly utajené). Také bratři Kennedyovi s ní diskutovali o bezpečnostních záležitostech a Marilyn byla do mnoha státnických záležitostí zapojena.

4. Zabila se po setkání s Robertem Kennedym

Robert Kennedy, starší bratr prezidenta, šel v noci oznámit Marilyn, že je konec mezi ní a jeho bratrem. Že už se opravdu nesmí setkávat. Svědci ho viděli. A Marilyn poté, co se dozvěděla, že je zavrhnuta, si sáhla na život.

5. Zabil ji sám Kennedy

Mluvilo se o tom, že Robert Kennedy sám zavraždil Marilyn. Není to ale moc pravděpodobné, byl vážený, bezúhonný a respektovaný generální prokurátor. Jistě by tu práci za něj odvedli agenti tajných služeb.



Autor:  ane

Přečtěte si
hillaarkaa
7. 8. 2012 • 09:13

Pravdu možná raději dnes ani neznat.Nic už stejnak nezachrání.Marylin si ji vzala s sebou tam nahoru a je jí možná lépe než v pozemském životě .I krásní,bohatí a slavní umírají někdy tajemně

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.