Léto přeje ovoci i zelenině, ale pojďme si je užít i v zimě... A tak šup s nimi do sklenic! 18 zavařovacích tipů!

Jistě, marmeládu, čalamádu, remuládu a jinou parádu, to všechno si můžeme koupit v obchodě. Jenže ty domácí jsou přece vždycky lepší. A hlavně, v létě se na nás odevšad hrnou lahodné produkty zahrádek babiček nebo tetiček a byla by škoda si je neuchovat na zimu.
Zavařování má u nás ohromnou tradici. Tak se nebojte a s chutí do toho, zavařovačky jsou připraveny, láky takřka uvařeny a vaši další fantazii ať povzbudí následující tipy Aha!
Meruňková marmeláda s ořechy a rozinkami
POTŘEBUJETE: 1,5 kg meruněk, 500 ml vody, 2 citrony, 1,5 kg cukru, 50 g ořechů, 70 g rozinek, hřebíček
Omyté meruňky vypeckujeme, nakrájíme na kousky, v kastrolu je podlijeme vodou a vaříme do změknutí 20 minut. Pak přidáme pokrájené rozinky a nasekané ořechy. Povaříme, přidáme kůru a šťávu z obou citronů, cukr a ¼ lžičky tlučeného hřebíčku. Za stálého míchání vaříme, až směs začne rosolovatět. Sebereme pěnu, marmeládu nalijeme do nahřátých sklenic, uzavřeme je a sterilujeme 20 minut při 85 ºC.
Míchaný džem
POTŘEBUJETE: 1 kg zralých bezinek, 500 g jablek, 500 g hrušek, 500 g ostružin, 2 kg želírovacího cukru, 5 hřebíčků, kyselinu citronovou
Kuličky černého bezu otrháme, přebereme, důkladně propereme. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky, ostružiny propláchneme a očistíme. Ovoce vložíme do větší nádoby, podlijeme 500 ml vody a rozvaříme doměkka. Přidáme cukr, utlučený hřebíček a dále vaříme do zhoustnutí. Nakonec přisypeme ¼ lžičky kyseliny citronové, svaříme, odebereme pěnu a džem nalijeme do sklenic. Pro delší uchování sterilujeme 20 minut při 80 ºC.
Další tipy naleznete ve fotogalerii...