Angus Kennedy: Ochutnávač cukrovinek musel dát po dvou letech výpověď, práce by ho jinak zabila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Angus Kennedy: Ochutnávač cukrovinek musel dát po dvou letech výpověď, práce by ho jinak zabila!

Angus Kennedy už je rád, že jsou sladkosti minulostí.
Angus Kennedy už je rád, že jsou sladkosti minulostí. (Profimedia.cz)

Kdejaký špunt mu tu práci záviděl. Páni, ochutnávat čokoládu, to je džob! Sliny se sbíhají, lepší než se podívat do továrny k panu Wonkovi. Jenomže tohle je skutečná profese. Degustátor čokolády. Když se před dvěma lety britský gurmán Angus Kennedy (47) dostal k testování bonbonů, čokolád, lízátek a dalších sladkostí a měl o tom psát recenze, byl nadšený. Že půjde o práci značně rizikovou, tehdy netušil…

Každodenní mlsání se pochopitelně podepíše na zdravotním stavu každého z nás. A Angus vyzkoušel více než dvě stovky produktů měsíčně. Když se pořádal veletrh, nacpal do sebe i přes tři kila cukrovinek. Fuuuj.

Po dvou letech byl na odpis. Zdevastovaný, troska. Přibral 12,5 kilogramů, vyletěla mu hladina cholesterolu do závratných výšin. A hladinu cukru měl tak vysoko, že si na něj ukazovaly vosy a včely v praku – hele, sladký pan Bonbonek!

Lékaři se zděsili a bili na poplach. A když se Kennedymu narodil pátý potomek, natvrdo mu oznámili: Chcete být u toho, když udělá první krůčky? Tak s tou prací ihned sekněte…

Jinak hrozilo, že to ze dne na den sekne s ním.

„Bylo mi to moc líto. Tohle byla vysněná, sladká kariéra. Ale nebezpečná,“ stýskal si, když podával výpověď. „Je problém, cpát se od devíti do pěti čokoládou. Strašně přibíráte, ničíte si cévy, cholesterol vás zabíjí,“ vysvětlil.

Pod dohledem trenéra teď hubne, dostává se opět do kondice. Jako zkušený novinář nemá o práci nouzi a chystá prý román o nabytých zkušenostech. Zřejmě něco jako Karlík a továrna na čokoládu II.

10x proč mlsat čokoládu

Pozor, není jen nezdravá. V omezené míře je dokonce blahodárná

1. Podporuje činnost srdce. Podle švédské studie ženy, které si dají 45 g čokolády týdně, mají o 20 % nižší riziko mrtvice.

2. Snižuje krevní tlak a chrání tak před infarktem.

3. Složka v čokoládě s názvem theobromin (alkaloid kakaovníku) působí tlumivě v oblasti mozku, kde se spouští tendence kašlat. Má i podobné účinky jako kofein.

4. Paradoxně snižuje riziko cukrovky, neboť zvyšuje citlivost na inzulin v krvi.

5. Chrání pokožku. Typ antioxidantů zvané flavonoidy, představuje určitou ochranu před UV zářením.

6. Hořká (tmavá) čokoláda více zasytí.

7. Zlepšuje náladu. Zvyšuje hladinu serotoninu a endorfinů (hormon štěstí) v mozku, což má povzbuzující efekt.

8. Zlepšuje koloběh krve, působí totiž proti srážlivosti krve a funguje podobně jako aspirin.

9. Zlepšuje zrak, zvyšuje průtok krve do sítnice a tím podporuje lepší vidění.

10. Budete chytřejší. Díky konzumaci čokolády se lépe prokrvuje mozek a lidé jsou bystřejší a udrží si tak déle pozornost.

No tohle je profese… Ochutnávač psího žrádla

Věřte, nevěřte, Brit Simon Allison degustuje žrádlo pro zvířata. Hlavní technolog potravin Marks&Spencer je zodpovědný za zvířecí produkty, hlavně za krmivo pro psy a kočky. Tvrdí, že dlouho cvičil své chuťové buňky na to, aby granule a další dobroty mohl zodpovědně ochutnávat.

„Miluji svoji práci a můj oblíbený vzorek je luxusní večeře – kuře se zeleninou pro kočky.“

Pozor, ale všechny produkty nepolyká. Vždy má u sebe také sklenici vody na vypláchnutí úst a žvýkačku pro svěží dech. „Nemůžu sníst vše, co ochutnávám. Přibral bych hodně na váze,“ vysvětluje Allison. „Ale jsem velmi hrdý na svoji práci!“

A kolik za to? Poslední roční gáže Allisona činila 52 tisíc dolarů, tedy milion korun.

Co všechno se také testuje

Jahody

V Anglii mají chlápka, který je ochutnává a doporučuje je obchodním řetězcům!

Postele

Jistý nábytkářský koncern společně s luxusním hotelem v Británii najali na rok studenta, aby zkoušel jejich postele. Prostě spal každou noc v jiné.

Zaschnutí barvy

Po lakýrnících v londýnském metru chodí chlápek a kontroluje, kdy je barva zaschlá a lze odstranit varovné zátarasy. Zároveň dává pozor, aby nátěry byly tak akorát.

Turistické destinace

Cestovky najímají šikuly, kteří testují pláže, hotely, stravu a píší o tom do bedekrů. Na tuto práci jsou výběrová řízení. Naposledy jedna anglická cestovní kancelář vybrala svého testera z 35 tisíc uchazečů!

A samozřejmě pivo, víno, káva, čaj!

Víte, že...

… ochutnávači ve středověku riskovali svůj život pro bezpečnost krále? Vše, co bylo naservírováno králi na stůl, nejdříve vyzkoušel degustátor, a pokud přežil a nebylo mu špatně, mohl se král pustit do jídla.

… nyní se pohybuje průměrná měsíční mzda ochutnávače kolem třiceti tisíc dolarů ročně (600 tisíc korun). Výhodou je, že neriskuje život a práce je to vcelku příjemná.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.