Velký grilovací lexikon! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Velký grilovací lexikon!

Mňam, sbíhají se vám sliny?
Mňam, sbíhají se vám sliny? (Profimedia.cz)

Je to vášeň, radost a umění. S jarem se do našich zahrad a zahrádek, na verandy a terasy vrací i grilovací sezona. Vivat, je to tady, roztápějte krby a grily, bude se kuchtit, vymýšlet, hodovat, debužírovat a popíjet. Grilování je kultura, možná i trochu kulinářská věda!

Před pár týdny jsme si zopakovali několik zásad, jak po zimě opět začít. Nyní vám Nedělní Aha! přináší Velký grilovací lexikon. Spoustu věcí pochopitelně víte, našinec se vyzná, umí i improvizovat a vynalézat. Ale proč nemít grilovací rady pěkně pokupě. Třeba se dozvíte něco nového a užitečného o přípravě masa, zeleniny, ryb či ovoce.

Zásady na úvod

● Správný žár pro grilování je tehdy, když dřevěné uhlí na povrchu vytvoří šedý povlak. Pak jsou uhlíky dobře rozžhavené.

● Když zapalujeme a rozdmycháváme oheň, na roštu samozřejmě nesmí být maso.

● Rozhodně opékejte žárem, ne plameny.

● Rošt před grilováním je třeba očistit a potřít například olivovým olejem. Po grilování je dobré ještě horký rošt otřít speciálním drátěným kartáčem.

● K provonění okolí můžeme na okraj rozpáleného dřevěného uhlí dát i některé bylinky.

5 hitů letošní sezony

Marinovací pasty

Stačí rozmíchat v oleji a můžete hned marinovat například v příchuti wasabi, citronové šťávy nebo speciální argentinské směsi koření. A pozor, existují i směsi, které rozmícháváte s vodou a vínem.

Grilujte s Jackem

Už jste zkoušeli tzv. lupínky na uzení? Jedná se o drobné kousky dřeva stromů, jako je jabloň či ořešák. Namočí se a nasypou na rozžhavené uhlí, díky kouři získá maso jedinečnou vůni a chuť. A takové speciální lupínky ze sudů, kde zrál kvalitní merlot nebo Jack Daniels, to už je grilovací vysoká škola…

Gelový podpalovač

Tekutému podpalovači odzvonilo. Briketky nebo uhlí příliš natáhnou lihový odér. Zkuste pevný nebo gelový podpalovač.

Podpalujte v komíně

Nejlepší variantou zapálení je komínový podpalovač. Do kovového válce s otvory nasypete dřevěné uhlí, zespodu zapálíte a komínovým efektem ho rychle rozžhavíte. Po 20 minutách je uhlí dokonale rozpálené a můžete ho vysypat na palivový rošt.

Horkovzdušná pistole

Kdo má poblíž grilu elektrickou zásuvku, může roztápět horkovzdušnou pistolí. Stačí dokoupit speciální děrovaný nástavec s tryskami, který se zastrčí pod uhlí.

Další rady neleznete ve fotogalerii...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.