Velký grilovací lexikon! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 28. května 2025

Svátek slaví Vilém, zítra Maxmilián

Velký grilovací lexikon!

Mňam, sbíhají se vám sliny?
Mňam, sbíhají se vám sliny? (Profimedia.cz)

Je to vášeň, radost a umění. S jarem se do našich zahrad a zahrádek, na verandy a terasy vrací i grilovací sezona. Vivat, je to tady, roztápějte krby a grily, bude se kuchtit, vymýšlet, hodovat, debužírovat a popíjet. Grilování je kultura, možná i trochu kulinářská věda!

Před pár týdny jsme si zopakovali několik zásad, jak po zimě opět začít. Nyní vám Nedělní Aha! přináší Velký grilovací lexikon. Spoustu věcí pochopitelně víte, našinec se vyzná, umí i improvizovat a vynalézat. Ale proč nemít grilovací rady pěkně pokupě. Třeba se dozvíte něco nového a užitečného o přípravě masa, zeleniny, ryb či ovoce.

Zásady na úvod

● Správný žár pro grilování je tehdy, když dřevěné uhlí na povrchu vytvoří šedý povlak. Pak jsou uhlíky dobře rozžhavené.

● Když zapalujeme a rozdmycháváme oheň, na roštu samozřejmě nesmí být maso.

● Rozhodně opékejte žárem, ne plameny.

● Rošt před grilováním je třeba očistit a potřít například olivovým olejem. Po grilování je dobré ještě horký rošt otřít speciálním drátěným kartáčem.

● K provonění okolí můžeme na okraj rozpáleného dřevěného uhlí dát i některé bylinky.

5 hitů letošní sezony

Marinovací pasty

Stačí rozmíchat v oleji a můžete hned marinovat například v příchuti wasabi, citronové šťávy nebo speciální argentinské směsi koření. A pozor, existují i směsi, které rozmícháváte s vodou a vínem.

Grilujte s Jackem

Už jste zkoušeli tzv. lupínky na uzení? Jedná se o drobné kousky dřeva stromů, jako je jabloň či ořešák. Namočí se a nasypou na rozžhavené uhlí, díky kouři získá maso jedinečnou vůni a chuť. A takové speciální lupínky ze sudů, kde zrál kvalitní merlot nebo Jack Daniels, to už je grilovací vysoká škola…

Gelový podpalovač

Tekutému podpalovači odzvonilo. Briketky nebo uhlí příliš natáhnou lihový odér. Zkuste pevný nebo gelový podpalovač.

Podpalujte v komíně

Nejlepší variantou zapálení je komínový podpalovač. Do kovového válce s otvory nasypete dřevěné uhlí, zespodu zapálíte a komínovým efektem ho rychle rozžhavíte. Po 20 minutách je uhlí dokonale rozpálené a můžete ho vysypat na palivový rošt.

Horkovzdušná pistole

Kdo má poblíž grilu elektrickou zásuvku, může roztápět horkovzdušnou pistolí. Stačí dokoupit speciální děrovaný nástavec s tryskami, který se zastrčí pod uhlí.

Další rady neleznete ve fotogalerii...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry