Ministr Kalousek: Důchodcům už nedá ani korunu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ministr Kalousek: Důchodcům už nedá ani korunu!

„Cigarety nezdražím, to bych platil já! Radši vezmu prachy penzistům!“
„Cigarety nezdražím, to bych platil já! Radši vezmu prachy penzistům!“ (ČTK)

A je to tady! To, před čím deník Aha! celý týden varoval, se už v pondělí může stát krutou realitou! Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) totiž na vládu přinese svůj plán na zmrazení výše důchodů pro další tři roky.

Co by to znamenalo? Že důchodcům k jejich bídným penzím v následujících letech nepřibude ani jedna jediná koruna!

Ekonomičt í ministři se kromě toho budou zabývat také zavedením jednotné DPH ve výši 20 procent s výjimkou pro léky a knihy, které by byly dále daněny 14 procenty, či úplným zrušením porodného.

Kalousek chce těmito návrhy pro státní rozpočet ušetřit 23 až 26 miliard korun, o které by se jinak kvůli nižšímu ekonomickému růstu zvýšil jeho schodek. Ministr to zatím z pochopitelné obavy z reakce veřejnosti odmítá komentovat. „Do porady ekonomických ministrů nic víc neřeknu,“ uvedl.

Návrhy Kalouska ale hnuly žlučí množství čtenářů deníku Aha!, kteří se na redakci denně obracejí s popisem své tíživé situace. Ti mají problémy se svými pěti, osmi či desetitisícovými důchody vyjít už nyní.

Aby toho nebylo málo, v minulých dnech se také hovořilo o zavedení nové daně z vína či o skoku daně z topných olejů a uhlí nahoru. To by prodražilo provoz domácností, které topí uhlím. A v těch žijí také převážně starší lidé.

Ekonomka Šichtařová: Senioři jsou obětními beránky!

O konci valorizace, tedy zvyšování důchodů o pár stovek každý rok podle růstu inflace a průměrné mzdy, se mluví minimálně od konce loňského roku. Aha! to potvrdila analytička Markéta Šichtařová z Next Finance.

Proč by ze všech výdajů měla »padnout« zrovna valorizace?

„Vláda se snaží vyřešit problém se schodkem rozpočtu a ten plyne z velké části z výplaty důchodů. Zvětšit odvody na důchody už nemohou, to by pracující lidé neunesli. Důchodový věk už zcela zásadně prodloužili, to by museli chtít, aby občané pracovali do osmdesátky. Takže zbývá už jen jediná možnost, kde vzít peníze: sebrat důchodcům valorizaci.“

Půjde to hned, anebo pomalu?

„Valorizace jsou i tak rok od roku nižší. Zatímco by měly vycházet nejen z inflace, ale i z toho, jak roste průměrná mzda, tak se podle mě jedna složka vynechá. To znamená, že důchody porostou jen o inflaci, pak jen o její část. Nenápadně a plíživě nakonec dospějeme k nulovému růstu.“

Nebojí se politici, že je pak lidé už nebudou volit?

„Ačkoliv počet důchodců roste, tak je pořád vzhledem k počtu obyvatel republiky, kteří chodí k volbám, malý. Právě důchodci jsou tak tím obětním beránkem, které se politici nebojí naštvat. A vzhledem k tomu, jak jsou senioři v Česku nemocní, dá se spoléhat i na to, že se k volebním urnám raději ani nevydají…“

Skutečný život

Přečtěte si
pavel.brom
2. 3. 2012 • 11:14

Kalousku ty hajzle zasloužil bys rozkopat tlamu tu hnusnou ožralou tlamu.

marmat
28. 2. 2012 • 21:41

Je to už na DEFENESTRACI a to tunelem BLANKA až do paneláku a zkušební 3 letý provoz všech jejich domácností BEZ FUNKCÍ a za 11.ooo,-Kč na VŠECHNO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ve dvou samnozřejmě v "pohodě" za celých 22.000,- ! TO JE PLIVANEC DOSLOVA NA VŠECHNY staré LIDI - DŮCHODCE !!! BUĎ UMŘOU NA INFARKT Z TOHO VŠEHO, NEBO SPÁCHAJ NĚJAKOU POKUD MOŽNO FAJNOVOU SEBEVRAŽDU !!! Je to HNUS největšího kalibru

bobosa
27. 2. 2012 • 20:07

Pojdme vsichni na hrad,,,a do oken jim nahazime zapalne lahve..az vylezou ven tak jim skopeme kule a Kalouska na Staromaku verejne upalime

mazanykralicek
27. 2. 2012 • 12:50

Než si Topolánkova vláda "půjčila" peníze z účtu na důchody, bylo na účtě dost na důchody do roku 2040!! Vrátit !!! Proč Nečas říká zmrazení na 3 roky, když všichni víme, že už nikdy valorizaci zpět nedá.

ivuska1
26. 2. 2012 • 11:30

17 listopadu protestovalo tak malo lidi ze jsem nasi republiku uz odepsala ! Na pohreb Havla si lidi cas udelali

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.