Výtvarník Roman Týc: Do vězení až napodruhé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Výtvarník Roman Týc: Do vězení až napodruhé!

Za mříže Týc nastoupil s naditým batohem.
Za mříže Týc nastoupil s naditým batohem. (ČTK – Stanislav Zbyněk)

Hned dvakrát včera nastupoval výtvarník Roman Týc (37) do pankrácké věznice, kde si má odsedět měsíc za to, že v roce 2007 vyměnil panáčky na světlech pražských semaforů za figurky v žertovných pozicích. Po prvním odpoledním nástupu byl vykázán, protože neměl platnou občanku. Podruhé už ho pro jistotu přivedla eskorta.

Týc, vlastním jménem David Hons, byl za úpravu semaforů původně odsouzen k pokutě 60 000 korun. Ty ale odmítl zaplatit a raději nastoupil do vězení, protože zaplatit pokutu podle něj znamená uznat, že spáchal trestný čin.

V minulých dnech vzniklo několik iniciativ na jeho podporu, pod peticí za propuštění je už 7000 jmen, další lidé se podepisovali před věznicí. Jeho příznivci také přinesli slibované bábovky.

Krátce před nástupem do vězení měl Týc incident s policií, který skončil jeho obviněním. Ve středu večer údajně napadl strážníka. Týc ale tvrdí, že se jen zastal ženy, která měla se strážníky konflikt. Žena jeho výpověď potvrdila.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.