Důchodkyně Hana Hetfleišová: Nemám co do žaludku... A Kalousek dál připravuje zmrazení už tak bídných důchodů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Důchodkyně Hana Hetfleišová: Nemám co do žaludku... A Kalousek dál připravuje zmrazení už tak bídných důchodů!

Hana Hetfleišová
Hana Hetfleišová (Aha! – Karel Kopáč)

Nakupovat pouze důležité věci, pokud možno zlevněné! Vařit jídlo hned na několik dní! A zapomenout na nějakou tu parádu na sebe! Tak dnes žije řada důchodců. Je to i případ Hany Hetfleišové (70) z Lipnice u Dvora Králové. Každý měsíc musí vyžít s ani ne desetitisícovou penzí, což při jejích nutných výdajích a dnešních vysokých cenách není vůbec jednoduché.

A v budoucnu možná paní Hana přijde i o valorizaci, tedy o každoroční navýšení důchodů alespoň o pár drobných kvůli rostoucí inflaci. Právě na takové drastické opatření proti důchodcům se chystá ministerstvo financí. „Nemám vůbec jednoduchý život. Pobírám necelých 9400 korun měsíčně, a to včetně vdovského důchodu po nebožtíkovi manželovi,“ prozradila důchodkyně deníku Aha!.

Jen za nájem a energie přitom zaplatí 4358 korun měsíčně. „A se zbytkem nějak musím vystačit,“ povzdechla si žena s tím, že netušila, jak nesnadný život ji po třiceti letech práce zootechničky v místním zemědělském družstvu čeká.

„Musela jsem se naučit počítat každou korunu. Sleduji například letáky se slevami. Když to stojí za to, zajedu do obchodu ve městě a udělám si velký nákup. No velký. S mými možnostmi zase tak velký není,“ popsala s tím, že kvůli zvýšení DPH teď utratí za potraviny o stokoruny navíc.

„Nové oblečení na sebe jsem si nekoupila, ani nepamatuju. Kde bych na to vzala, když jen za léky na tlak nechám v lékárně 500 korun?“ dodala.

O to více ji rozčilují úvahy ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o zmrazení důchodů. „Z toho je jen vidět, že ti nahoře neberou ohledy na obyčejného člověka. Netuší, s jakými problémy se musíme potýkat. Sami berou velké platy, na nás ale šetří,“ smutně poznamenala.

Skutečný život



Přečtěte si
gordon
23. 2. 2012 • 18:58

kdyby si ty byty platil ze svého,ať má třeba na každý týden jiný.Ale on to platil ze státních prostředků a justice mu to odkývala,že je to tak v pohodě,fuj

janulac
22. 2. 2012 • 23:58

jsou opravdu prispevky,ze kterych je cloveku spatne.Pani Hano, je to tezke a chapu Vas

mnpv
22. 2. 2012 • 17:48

Vyměnili spotřebiče, auto, ušetřili penízky. Bylo jim jasné, že na běžný život peníze budou stačit a na mimořádky měli úspory. A když tak měli dvě děti, kteří se o nenadálé investice postaraly. Myslím třeba placenou operaci šedého zákalu, novou pračku atd. Nějak nám to přišlo normální.

alenotak
22. 2. 2012 • 17:39

Až nikdo nebude mít děti jen proto, že ho nikdo nenutí anebo proto, že je to pohodlnější, kdo potom bude pracovat na Vás, až tu bude starých lidí výrazný převis nad mladými? Z Vašich dnešních příspěvků mám pocit, že se Vám daří a všichni, kteří jsou na tom zle jsou podle Vás výhradně líní a neschopní lempli. Takových chytrých kteří mají ve všem jasno už jsem poznala....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.