Stát zmrazí důchody! Důchodci: Nechají nás zemřít hlady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Stát zmrazí důchody! Důchodci: Nechají nás zemřít hlady!

 (Profimedia.cz, ara)

Máte malý důchod, ale každý rok vám alespoň o něco vzroste, třeba o stovku. Nepokryje to sice částky, o něž neustále zdražují potraviny, energie, oblečení a další věci, bez nichž se neobejdete, není to ale k zahození.

Jenže… Na ministerstvu financí se už mluví o tom, že výdaje na tzv. valorizaci důchodů v řádech miliard jsou nesnesitelné a bylo by nejlepší důchodcům nepřidat už ani korunu!

Úředníci z rezortu, kterému šéfuje Miroslav Kalousek (TOP 09), se zatím brání, že jde jen o úvahy. „Ministerstvo financí žádný konkrétní návrh nepředložilo. Probíhá odborná diskuse, detaily nekomentujeme,“ řekl Aha! Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva.

Co to znamená? Až se dodiskutuje, tak už se ubráníme jen těžko. A lidé zatím zuří. Nejde jim totiž jen o peníze, ale hlavně o princip! Platíme vyšší DPH i spotřební daně, všichni do jednoho půjdeme později do důchodu, a až se tam dostaneme, tak místo částky potřebné na vyžití budeme každý měsíc pobírat almužnu bez naděje na nějaké zlepšení. Ale to je všem, zdá se, jedno…

Co to je valorizace?

Valorizace či »zhodnocení« je v případě starobních důchodů způsob, kterým stát seniorům každoročně dorovnává měsíční příjem o inflaci. Zároveň se bere ohled i na růst průměrné mzdy. Většinou se takto důchody zvedají v lednu.

Jak se valorizovalo letos

Už loni, když se rozhodovalo, kolik dostanou senioři »přidáno«, se zvolila nejnižší možná valorizace. Lidem tak oproti původnímu plánu, kdy měly důchody vzrůst o zhruba 2,4 procenta, na letošní rok přidal stát jen kolem 1,6 procenta. I to ale zní skvěle, když si člověk uvědomí, že by příště nemusel dostat nic!

Účet na důchody? Je v minusu!

Česko se stejně jako ostatní vyspělé země potýká stím, že seniorů je stále více a lidí, kteří by daněmi přispívali na jejich důchody, méně. Dokládá to i důchodový účet, na němž Česká správa sociálního zabezpečení zaznamenala největší propad za posledních devět let.

Na penze se totiž loni vydalo o 39,5 miliardy korun více, než se vybralo. Letošek je tak třetím rokem po sobě, kdy máme na pomyslném účtu »minus«. Pro představu: jen během loňska jsme jej prohloubili o více než 10 miliard.



Přečtěte si
ledoborec1.boy
7. 9. 2012 • 14:15

Krátce bych rád popsal můj názor na stávající důchodce. Většina důchodců bere přes deset tisíc korun - to je plat největší části občanů. Tito důchodci mají neustále drahé léky - výsledek je takový, že většina zaplatí do 500 Kč za léky na 3 měsíce. Pojišťovna jim většinu uhradí. Pracující lidé dělají na důchodce, kteří šli do důchodu v 55 letech a nikdy si na tyto důchody nevydělali. Ať si vzpomenou jak se měli jejich rodiče. Dnešní důchodci jsou z většiny chamtiví, lakoví. A také je rozdíl mě 10 tisíc pro sebe nebo živit z tohoto platu studující dítě. Já osobně nevidím důvod, proč tyhle nevděčníky financovat z mých zapalcených daní, když já důchod zřejmě nedostanu. Pěkný den, věřím že většina mě obviní z toho, že bych je nechal zemřít hlady... Ale nepříjde mě spravedlivé zvyšovat DPH na úkor zachování stávajících nadstandartních důchodů.

pavel.brom
2. 3. 2012 • 11:12

Lidi nenechme si to už líbit pojďme ty hnusáky a zrádce svrhnout a linčovat je a stejně tak jim sebrat jejich nakradené majetky a dát jim lopaty a těžký kriminál

mnpv
23. 2. 2012 • 15:05

jiriforman
23. 2. 2012 • 13:02

Milá dámo. Já nečekám na žádné sociální dávky ani nemusím zakládat firmu. Já už jsem totiž jednu prodal, takže si můžu dělat co chci.

mnpv
23. 2. 2012 • 12:56

S vámi já si opavdu netykám, nějak vám došly argumenty. Měl byste jít raděj něco smysluplného dělat a ne jen kecat blbosti, abyste nemusel čekat na sociální dávky. Třeba si založte firmu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.