Malý Benn neustále bojuje o život: Žije, protože ho lechtají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Malý Benn neustále bojuje o život: Žije, protože ho lechtají!

Fotografie
Fotografie (internal)

Apnoe – cizí slovo, které může znamenat smrt. Jde totiž o delší zástavu dechu, kterou trpí i malý Benn (1) z východní Anglie. Za noc přestane dýchat i 23krát. Pak je třeba Benna »nastartovat«, třeba obyčejným lechtáním. Smích v tomto případě znamená život.

Benn Norris se narodil loni v listopadu ve 24. měsíci a vážil jen 800 gramů. Matka Sanchia Norrisová (41) se bála, že nepřežije. „Lékaři tvrdili, že nevydrží, ale Benn je bojovník. Po osmnácti týdnech v nemocnici jsme si ho mohli vzít domů,“ říká Sanchia z východoanglického města Fen Drayton.

Jenže kvůli předčasnému narození se Bennovi ještě zcela nevyvinul nervový systém a svalstvo, a tak začal trpět zástavami dechu. Ty mohou trvat 20 vteřin i déle. Proto musejí rodiče Benna neustále hlídat.

„Jednou přestal dýchat 23krát za noc. Vždy jsem ho musela polechtat, aby se mu dech vrátil,“ vzpomíná matka. A dodává, že nejlépe je polechtat ho na chodidle, na bradě nebo na bříšku.

Lékaři tvrdí, že se chlapec uzdraví, jak bude růst. Za jak dlouho, to přesně nevědí. A tak rodině nezbývá, než nad chlapcem noc co noc bdít, aby nezemřel. Zatím se to daří a malý Benn má šanci vyrůst jako tisíce dětí kolem něj.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.