Vepřové šunky: Které vybrat na chlebíčky? Velký předsilvestrovský test!

Chystáte se na Silvestra připravit pohoštění v podobě obložených chlebíčků se šunkou? Pak byste si určitě rádi vybrali tu nejchutnější a nejvoňavější. Jak ji ale poznat? Spotřebitelský magazín Svět potravin nechal v laboratořích otestovat sedm vzorků vepřových výběrových šunek a tady jsou výsledky!
Při hodnocení byly vzorky klasifikovány body od 1 do 5, přičemž nejvyšší známka byla pětka. A jak šunky dopadly? Nejlépe se umístila Šunka pro děti výběrová a Šunka Bohemia od stejného výrobce.
Velmi pozitivní je fakt, že ani jedna z nich neobsahuje glutamát sodný ani aroma. Zklamáním při testu naopak bylo, že všichni výrobci použili do výrobku karagenan E407. Jedná se o látku z mořských ras, která má za úkol výrobek držet pohromadě.
Vybírejte pečlivě
Na obalech si vždy všímejte označení jakosti. Šunka se dělí na šunku nejvyšší jakosti, výběrovou a standardní, které se liší obsahem čistých svalových bílkovin. Při výrobě prvních dvou kategorií se navíc nesmějí používat barviva, přidaná vláknina, škrob, rostlinné a jiné živočišné bílkoviny.
Jak je poznáte?
➤ Šunka nejvyšší jakosti má min. 16 % svalových bílkovin.
➤ Šunka výběrová min.13 % svalových bílkovin.
➤ Šunka standardní min.10 % svalových bílkovin.
Zdroj: www.svet-potravin.cz