Černá skříňka: Za Jaroslavlskou tragédii může motor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Černá skříňka: Za Jaroslavlskou tragédii může motor!

Letadlo startuje z ranveje, ale má problémy nabrat výšku.
Letadlo startuje z ranveje, ale má problémy nabrat výšku. (infografika Aha! – Viktor Sika)

Ani opilý pilot, ani teroristický útok. Vyšetřovatelům se podařilo vysušit první části letových záznamů z černých skříněk a dostali odpověď na palčivou otázku: Jaká je příčina nešťastné havárie letounu Jak42?

Za všechno může vadný chod motoru! „Motory do okamžiku srážky pracovaly s poruchami,“ uvádí mj. ruský Mezistátní letecký výbor, který celou tragédii prošetřuje.

Proč se ale motory Jaku porouchaly, je stále nevyjasněné. Nejpravděpodobněji vypadá varianta nekvalitního paliva (kerosinu), které do stroje před startem v Jaroslavli natankovali.

Od srpna panuje v Rusku hysterie okolo kvality leteckého paliva. Údajně je ho málo, a není vyloučeno, že je ředěné, obchoduje se s ním i na černém trhu. Závěrečná analýza by mohla být zveřejněna už dnes.



Přečtěte si
Shelby16
10. 9. 2011 • 17:40

Je naprosto skandální zjištění, že motor který měl být dávno vyřazen byl fušérsky opravován a podle dostupných informací řada součástek v tom motoru nebyla originálních, ale z druhovýroby. Bylo jen otázkou času, kdy to letadlo (spíše létající vrak) spadne

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.