Tryzna za mrtvé hokejisty v ruské Jaroslavli: 100 000 lidí, moře slz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tryzna za mrtvé hokejisty v ruské Jaroslavli: 100 000 lidí, moře slz!

Ruský premiér Vladimir Putin právě klade červený karafiát k podobizně českého útočníka Josefa Vašíčka (†30).
Ruský premiér Vladimir Putin právě klade červený karafiát k podobizně českého útočníka Josefa Vašíčka (†30). (ČTK/AP, EPA, Profimedia.cz, ara)

Poslední modlitby. Poslední slzy. Dál zbývají jen vzpomínky a trýznivé prázdno. Ruská Jaroslavl včera vyprovodila na věčnost své hrdiny, svůj hokejový tým, který byl, a už není. Přes sto tisíc lidí dalo v deštivém dni sbohem obětem leteckého neštěstí.

Ti nešťastníci uhořeli, udusili se a utopili v řece Volze, kam se ve středu krátce po startu zřítilo letadlo Jak42. Letěli k prvnímu zápasu KHL do Minsku. Z pětačtyřiceti cestujících na palubě přežili jen dva, a to ještě nemají vyhráno...

V chladné řece vyhasly i životy tří českých hráčů. Karla Rachůnka (†32), Jana Marka (†31) a Josefa Vašíčka (†30). I k jejich portrétům vystaveným na zimním stadionu kladl květiny ruský premiér Vladimir Putin. Neskrýval dojetí, měl skelný pohled, potichu se modlil.

Poklonit památce zesnulých se přišel i Vladimír Vůjtek, český trenér, který v letech 2002 a 2003 s týmem vyhrál dvakrát ruskou ligu. „Měl jsem tu spoustu přátel. Devadesát procent jich zůstalo v tom letadle,“ lámal se hlas slavnému kouči. Cestu vážili i čeští hokejisté Peterek a Irgl, kteří v Jaroslavli dřív působili.

Pravoslavný pop odsloužil mši za zemřelé, za zpěvu žalmů procházeli celé dopoledne lidé mezi rakvemi, zastavili se, diskutovali, nosili tisíce a tisíce květin. „Takový tým už tady nikdy nebude. Uměli tak krásně hrát, tak krásně vyhrávat,“ plakal jiný z příznivců klubu.

„Měli jsme rádi Josefa, byl jako náš, a proto jsme mu říkali Josef Nášíček,“ svěřila se plačky Julija Tichomirovová, vedoucí skupiny roztleskávaček a tanečnic.

Příčina havárie? Motor! To nebylo letadlo, zabili se v křápu!

Zflikovaný motor, součástky koupené pod rukou z pokoutních zdrojů; letadlo Jak42, které způsobilo tolik neštěstí a bolesti, bylo ve skutečnosti vrakem!

Kdepak špatné pohonné hmoty, ale motor, který už před 13 lety vykazoval notné opotřebení! Už po pěti letech provozu... Některé součástky v jednom ze tří motorů však mohly být nahrazeny padělky, jen aby provozovatel ušetřil! Po analýze černé skříňky k tomuto přesvědčení došli technici a inspektoři v Moskvě. Podle zkušených ruských pilotů v těchto letadlech občas zlobí elektronika.

„Je velice primitivní, dochází ke spontánním reakcím, například k přepnutí na volnoběh,“ uvědomil si podobnou zkušenost letec Alexandr Akimenkov. „Ano, pak dojde k nahození, ale při startu se tento problém může stát osudným...,“ dodal.

Inspektoři prozkoumali všechna letadla typu JAK – a odhalili jedno s porouchaným motorem! Dnes mělo letět s turisty z Izmiru do Moskvy...

Jaroslavl hrát KHL nebude!

Hokejisté Lokomotivu Jaroslavl nebudou podle slov prezidenta klubu Jurije Jakovleva startovat v nadcházejícím ročníku Kontinentální ligy. Do soutěže se klub, jehož většina hráčů ve středu zahynula při letecké katastrofě, chce vrátit v sezoně 2012/13.

„Našim hlavním cílem je nyní pomoct rodinám a až pak obnovovat tým. Potřebujeme čas,“ uvedl Jakovlev s tím, že všem vyplatí všechny peníze, které měli hráči v sezoně vydělat. „Proto se chceme do KHL vrátit až v dalším roce. Je to naše pevné rozhodnutí,“ dodal.

Dnes pieta v Praze

Pietní ceremoniál v Česku se uskuteční dnes od 15.00 na Staroměstském náměstí. Bude sloužena mše za zemřelé. Na plátno před Týnským chrámem se bude promítat sestřih slavných okamžiků trojice hráčů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.