Největší záhady Česka: Bludný kámen a žába | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Největší záhady Česka: Bludný kámen a žába

Hrad Točník skrývá mnohá tajemství.
Hrad Točník skrývá mnohá tajemství. (Profimedia.cz, ara)

O bludném kořeni mnozí z nás slyšeli. Zabloudit v lese nakonec není těžké. Ale v Českých Budějovicích mají i bludný kámen uprostřed města. Otestovat ho, zda funguje, může každý

Bludný kámen najdete přímo na českobudějovickém náměstí poblíž Samsonovy kašny a je označen křížkem. Kdo na něj šlápne po dvaadvacáté hodině, stěží najde cestu domů. Možná, že jeho zázračná vlastnost nějak souvisí s množstvím restaurací na náměstí a v jeho blízkém okolí, ale kdoví.

Samotná Samsonova kašna je největší kašnou u nás. Vzdálenost jejích protilehlých stran činí 17 metrů. Pochází z roku 1727, stála 18 937 zlatých a jeden groš. Říká se, že stavba českobudějovické radnice byla o celý jeden groš dražší. Zajímavé zkazky se pojí i ke klášternímu kostelu zasvěcenému Obětování Panny Marie.

Říká se, že jde o dílo Petra Parléře, z jehož dílny by měla být i zdejší studniční kaple. Traduje se, že klášterní kostel je spojen s někdejším dominikánským klášterem tajnou podzemní chodbou. Na západní straně chrámu, proti vedlejšímu vchodu, stojí budova staré zbrojnice.

Ani nemusíme být příliš pozorní, abychom si všimli tří kamenných masek, které zdobí fasádu. Prý jde o lupiče, kteří se chtěli zmocnit klášterního pokladu. Přistihla je však mladá jeptiška, která je zavřela v sakristii a přivolala pomoc. Trochu obtížnější už je najít kamennou žábu umístěnou poblíž vchodu do chrámu.

Kdesi pod chrámem se prý nalézá kamenná kobka s pokladem, který hlídá veliká ropucha. Narazili na ni dělníci, když kopali základy pro kostel. Snažili se ji všemožně vypudit, ale všechna snaha byla marná. Zbavili se jí až pomocí prastarého zaříkání.

Snad aby se nevrátila, vytesali ji z kamene a umístili na kostelní zeď. Podle jiné pověsti byla žába nejprve níže a nyní leze pomalu nahoru. Až dosáhne střechy, bude konec světa

Zítra: Tajemství berličkových křížů

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.