Největší záhady Česka: Vatikánské spiknutí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Největší záhady Česka: Vatikánské spiknutí?

V tomto kostele došlo k údajnému zázraku.
V tomto kostele došlo k údajnému zázraku. (Profimedia.cz, ara)

V prosinci roku 1949 se v Číhošti na Havlíčkobrodsku v místním kostele při kázání pohnul kříž. Masivní krucifi x se třikrát naklonil na levou a třikrát na pravou stranu. Případ vyšetřovala StB a faráře Josefa Toufara stál »číhošťský zázrak« život. Šlo o provokaci státní moci, církevní spiknutí, nebo skutečný zázrak?

V roce 1949 byla Číhošť jednou z mnoha obyčejných vesniček Českomoravské vrchoviny. Bylo 11. prosince. Věřící se shromáždili na dopolední mši. Kněz Josef Toufar na kazatelně zdvihl levou ruku směrem k oltáři a řekl: „Všemohoucí je s námi, ten nás vidí.“ Nato se křížek, vysoký asi 50 cm, pohnul. Třikrát na východ a dvakrát na západ...

Úkaz vidělo devatenáct svědků. Sám Toufar si ničeho nevšiml a o celé věci se dozvěděl až od kováře Pospíšila.  O zázrak se začal zajímat tajemník akčního výboru Národní fronty Sláma. Strážmistr SNB Goldbrich z Ledče nad Sázavou dělal s křížkem dokonce pokusy. 25. 12. 1949 se pohyby křížku opakovaly.

Případ začíná vyšetřovat Státní bezpečnost a Toufar je zatčen. Za brutálního mučení se doznává, že pohyb křížku sám zinscenoval. Navíc »přiznává«, že je pedofil a že zneužívá ministranty. Na následky mučení páter Toufar umírá 25. února 1950. StB ještě Číhošť využívá k natočení propagandistického »dokumentu« či spíše scifi, v níž se snaží dokázat, že za celým číhošťským zázrakem stojí Vatikán a imperialisté z amerického Wall Streetu.

Nestranní odborníci v devadesátých letech označili Toufarovo doznání za podvrh a vyšetřovatel Ladislav Mácha byl odsouzen. A tak by mohl skončit jeden tragický příběh. Takový, jakých z padesátých let známe mnoho. Jenže... Jenže další číhošťský kněz, páter Papež, potvrdil, že se pohyb křížku opakoval ještě dva roky po Toufarově smrti.

Páter Papež prosil svědky tohoto jevu, aby o něm mlčeli, nechtěl skončit jako Toufar. Odehrál se tedy v Číhošti na přelomu 40. a 50. let skutečně zázrak, »svaté divadlo« v režii Vatikánu, či trapná inscenace StB? Dozvíme se někdy pravdu?

Čerpáno z knihy Toulky tajemnými místy Čechz edice Aha! Vychází 12. září! Koupíte v trafikách!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.