Největší záhady Česka: Zhrzený Turek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Největší záhady Česka: Zhrzený Turek!

Turek neunesl zradu milované dívky.
Turek neunesl zradu milované dívky. (Aha! – Petr Novotný, ara)

V samém centru Prahy leží nádherný historický objekt, který v raném středověku fungoval jako opevněný kupecký dvůr. Scházeli se zde kupci, kteří přijeli obchodovat do Prahy a potřebovali chránit své zboží před lapky. Dnes se tento areál, který tvoří 18 starobylých domů, jmenuje Týnský dvůr nebo také Ungelt. Koluje o něm řada pověstí a legend.

Exotický románek

V dobách, kdy Ungelt fungoval jako královská celnice a místo setkávání všech kupců mířících do Prahy, zde kromě obchodů kvetl i rušný společenský život. Hostince a krčmy byly v každém domě. Jeden z hostinských měl nádhernou dceru, po které pokukovali všichni muži v okolí. Ona ale žádného nechtěla, srdce snad měla z kamene. Až se jednoho dne v Ungeltu objevily vozy tureckých kupců.

Mezi nimi i mladý Turek s uhrančivýma očima. Exotická krása mladého Turka dceru hostinského zaujala a zamilovala se. Tajně se pak milenci scházeli po večerech. Jednoho dne se ale Turci museli vrátit do své vzdálené země. Mladík slíbil, že se určitě vrátí, a dívka na oplátku přísahala, že počká.

Láska na dálku

Po odjezdu obchodníků zavládl v dívčině duši smutek. Chodila kolem jako tělo bez duše, trápila se, po večerech ve své komůrce prolila litry slz. Trvalo to měsíce. Pak se jí začal v cestě stále častěji objevovat chlapec ze sousedství. Posílal jí básně, květiny, chodil za ní a prosil o trochu přízně. Nejdříve ho dívka odmítala, ale jak šel čas a Turek se nevracel, měnila názor, až se nakonec do chlapce zamilovala a souhlasila se svatbou.

Hostinský připravil velkou hostinu a veselka mohla začít. Ve chvíli, kdy začala, se na dvoře objevil Turek. Když viděl, co se děje, rysy mu zkameněly, tvář zešedla. Neřekl však ani slovo, jen vtiskl dívce do dlaně lísteček, že se s ní chce naposledy rozloučit. A ona souhlasila.

Smrt krásné dívky

Od chvíle, kdy se nevěsta vytratila na smluvenou schůzku s Turkem, už ji nikdo neviděl. Co se stalo, se můžeme jenom dohadovat. Jasné je, že Turka nikdo nepodezříval, vždyť o jejich lásce nikdo nevěděl. Uplynulo několik dalších let a kromě manžela a rodiny si na nebohou dívku už nikdo ani nevzpomněl.

Až jednou přiběhla ze sklepa s velkým křikem vyděšená a plačící sousedovic děvečka, že prý pod hromadou dříví našla lidskou hlavu. Podle krásných dlouhých blonďatých copů rodiče i ženich okamžitě poznali, na čím krku před lety hlava seděla. Bylo to samozřejmě ono nešťastné děvče. Nakonec ve sklepě našli celé tělo, ještě oblečené do svatebních šatů.

Proradný Turek se za svého života trestu nedočkal, ale trpí prý po smrti. Za temných nocí se toulá Ungeltem a za copy v rukou drží hlavu nešťastné dívky. Pokud ho potkáte, nebojte se, nebezpečný prý už pár set let není.

Další příběhy najdete v knize: TOULKY TAJEMNÝMI MÍSTY ČECH. Vychází v edici Aha! již zítra! Koupíte v trafikách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.