Malá Američanka Rachel Beckwithová dojala svět: Vybrala 17 milionů! Sama však přišla o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Malá Američanka Rachel Beckwithová dojala svět: Vybrala 17 milionů! Sama však přišla o život!

Rachel Beckwithová. Dívka, která se obětovala pro druhé.
Rachel Beckwithová. Dívka, která se obětovala pro druhé. (ČTK/AP)

Ač jí bylo teprve devět let, chtěla malá Rachel Beckwithová pomáhat trpícím lidem v Africe. Dívka z města Bellevue na severozápadě Spojených států proto místo dárků k narozeninám poprosila o peníze na charitu. Pak tragicky zahynula při autonehodě. Její příběh dojal desetitisíce lidí a na konto účtu pro Afriku nakonec přišlo přes 17 milionů korun.

„Miliony lidí se nedožijí ani pěti let, protože nemají nezávadnou vodu. Proto prosím, přispějte na mou kampaň místo toho, abyste mi letos k narozeninám dávali dárky,“ vzkázala Rachel v květnu všem známým. Chtěla vybrat v přepočtu 5000 korun a poslat je do Afriky.

Když slavila 12. června deváté narozeniny, bylo na účtu asi 3800 korun. Drobné částky přicházely dál, ale mezitím došlo k tragédii. Rachel byla 20. července těžce zraněna při dopravní nehodě a po třech dnech v nemocnici zemřela. Příběh nesobecké školačky, která chtěla dát lidem život, ale místo toho sama předčasně umřela, dojal lidi všech generací.

Mladí i staří začali přispívat na konto pro Afriku a tento týden přesáhla zaslaná částka jeden milion dolarů, tedy asi 17 milionů korun. Přitom pouhých 400 korun dokáže zajistit jedné osobě nezávadnou pitnou vodu po dobu 20 let.

„Jsem dojatá, že se sen mé dcery stal skutečností. Vím, že by byla šťastná,“ říká Rachelina matka Samantha, která byla také zraněna při osudné nehodě. „Je neuvěřitelné, co všechno dokázalo přání jedné malé holčičky,“ napsala Leann Grobyová, která poslala na účet peníze. A dodala, že je škoda, že to Rachel už nevidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.