Vzpomínkový pochod: Kačko (†17), nikdy nezapomeneme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vzpomínkový pochod: Kačko (†17), nikdy nezapomeneme!

Katka Tupá
Katka Tupá (Foto Aha! – Dan Černovský, Jiří Hanousek, Markéta Čechová)

Kačka Tupá ze Sázavy se narodila s těžkou srdeční vadou a podle lékařů neměla žít déle než pár týdnů.

Dívenka se ale i přes nepříznivé prognózy dožila téměř osmnácti let. Plnoletost by slavila právě dnes! Kačka ale bohužel v únoru zemřela na selhání srdce. Její nejbližší na ni nyní zavzpomínali při pochodu poblíž rodné Sázavy.

Vzpomínkový pochod vymyslel Katčin tatínek Radek. Letos se konal nultý ročník, další budou následovat. „Memoriál Kačky Tupé se bude konat každou poslední sobotu v květnu.

Je to pochod za odvahu, slušnost, nelhostejnost, za zdraví. Smyslem je uvědomit si, že existují děti postižené nejen srdeční vadou, ale dalšími handicapy, které jim ztěžují nelehký život,“ vysvětluje Radek Tupý a dodává: „Memoriál je a bude věnován všem dětem, které statečný boj s nemocí nevyhrály.“

Přišla rodina i cizí lidé

Letošní akce se podle Kaččiných rodičů velmi povedla. Sešlo se 32 kamarádů a známých včetně rodiny, která přijela až z více než sto kilometrů vzdáleného Zbirohu!

„Dočetli jsme se o pochodu na stránkách občanského sdružení Dětské srdíčko a prostě jsme měli pocit, že tu máme být,“ říká skromně maminka dvou dcer a dvouletého chlapečka, který před časem podstoupil náročnou operaci srdce. Rodina si dokonce ozdobila tričko logem memoriálu.

Truchlili i její spolužáci

O akci se dozvěděli i na místní základní škole, kde na Kačku zavzpomínali. Šestikilometrová vycházka trvala tři hodiny a večer se ještě někteří účastníci sešli na opékání buřtů před domem Kaččiných rodičů.

„Nechceme, aby se pochod stal nějakou tryznou. Cílem je vzpomenout na všechny s úctou a s radostí.“ dodal pan Tupý.

Příběh statečné dívky Aha! sledovalo

Kačka měla od narození nevyvinutou levou komoru srdeční a zúženou aortu. Měla i trvale poškozené plíce a po nemoci v roce 2007 velké potíže s dýcháním, silně poškozené ledviny a atrofi i svalstva.

Bojovala ale statečně a Aha! několikrát přineslo její příběh. V posledních měsících před smrtí trpěla častými nevolnostmi, vodou na plicích a silnými otoky celého těla, nemohla ležet a ani spát. Letos v únoru už její křehké srdíčko obrovskou zátěž nezvládlo.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.