Doktor nepodal lék a...Matěj (†45) UMŘEL! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Doktor nepodal lék a...Matěj (†45) UMŘEL!

Roman Šafránek (12)
Roman Šafránek (12) (Foto Aha! – Petr Novotný, Jiří Hurt)

Tušíte, co je hemofilie? Že jde o vrozené onemocnění způsobující zvýšenou krvácivost, ví jen 30 procent Čechů.

A bohužel ani všichni lékaři nevědí, jak se o pacienta např. po úrazu postarat. Svědčí o tom případ dvojčat Honzy a Matěje (45) z Moravy. Doktor záchranky nepíchl zraněnému Matějovi důležitý lék a... Přišla zbytečná smrt!

Matěj boural dvě minuty od domova. Svědci přivolali záchranku, on sám telefonoval bratrovi, že je zraněný. Honza přivezl lék, který krvácení snižuje (hemofilici si ho musejí celý život píchat).

„Lékaři řekl, že je třeba lék aplikovat. Odvětil jen: Já jsem doktor, já vím, co s ním uděláme,“ popisuje doktor Vladimír Dolejš, předseda Českého svazu hemofiliků. Matěj v nemocnici zemřel na krvácení do mozku...

Svaz se proto snaží o změnu – přestože jde o nevyléčitelné onemocnění, jímž v Česku trpí asi tisíc lidí, pacienti mohou díky moderní medicíně žít běžným životem.

Příběhy hemofiliků přibližuje výstava »Společně o hemofilii«, která je nově otevřena ve 3. patře pražského obchodního domu Kotva. Zajímavé informace se dozvíte i na internetu na www.hemofilici. cz.

CO JE HEMOFILIE?

● „Původcem onemocnění je defektní gen, který má za následek nedostatečnou srážlivost krve,“ vysvětluje MUDr. Jan Blatný z Centra pro trombózu a hemostázu Masarykovy univerzity v Brně. Nositelem defektního genu je nejčastěji žena, sama ale většinou neonemocní.

● Když se krev v těle nemůže správně srážet, dochází k nadměrnému krvácení. „V případě závažných poranění může dojít až k vykrvácení,“ říká doktor Blatný. Hemofi lici nejčastěji krvácejí do kloubů a svalů, což vede k jejich poškození a znehybnění.

● K léčbě se používají léky vyrobené z lidské plazmy, které si pacienti musejí píchat do žíly několikrát týdně.

Roman Šafránek (12): Lék si píchám obden

Roman Šafránek z Brna si musí píchat lék do žíly obden již od dvou let. Přestože se snaží žít jako každý jiný kluk, musí na sebe dávat větší pozor.

„Omezuje mě to ve sportech, můžu sportovat, nesmím ale třeba skákat přes kozu. Běhat můžu. Injekce si píchám sám. Nebolí to, už jsem zvyklý,“ dodává.

Jiřík (1) - „Ještě jsem malý, takže hemofi lii prozatím »vděčím« jen za šest žíněnek, kdybych upadl, chrániče na kolínka, asi patnáct injekcí do žíly, řadu modřin. Úsměv mi nemoc ale nevzala.“

Jakub (5 měsíců) - „Můj starší brácha říká, že i život s hemofilií stojí za to... Rodiče jsou na něj hrdí, a tak doufám, že to zvládnu jako on.“

Vítek (3) - „Vítek má hemofi lii B s inhibitorem – jeho tělo tvoří protilátky na injekce zastavující krvácení, a proto nemůže mít prevenci jako většina hemofi liků. Budou mu čtyři roky, nemůže chodit do školky ani do kolektivu dětí, musí mít neustálý dozor, vycpávky v oblečení… Doufáme, že se časem najde nějaká léčba.“

Patrik (12) - „O tom, že existuje hemofi lie, jsme neměli ani tušení až do doby, kdy lékaři nemoc diagnostikovali u Patrika. Museli jsme se s ní naučit žít. Snažíme se, aby ji Patrik co nejméně pociťoval. Místo sportu hraje na kytaru, jinak má různé zájmy jako ostatní kluci.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.