Vražedná bakterie: Česko stahuje cizí okurky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vražedná bakterie: Česko stahuje cizí okurky!

Fotografie
Fotografie (internal)

Němečtí vědci odhalili nositele vražedné bakterie EHEC a vyhlásili do světa, že jde o španělské salátové okurky. Španělé se teď brání. Podle nich jedna ze čtyř infikovaných okurek je nikoliv ze Španělska, ale z Holandska. Okurky už stahují i české obchody!

Ve Španělsku jsou v podezření dvě farmy v provinciích Malaga a Almeria, z nichž okurky údajně pocházejí. Bakterie se na okurky dostala hnojením močůvkou nebo mrvou. Španělští farmáři však tvrdí, že ke kontaminaci došlo cestou.

Německé obchody již stahují španělské okurky z prodeje, v Čechách se k tomuto kroku odhodlal řetězec Kaufland. „Onemocnění se v Česku zatím neobjevilo, v souvislosti s velkým pohybem osob je to však jen otázka času,“ uvádí hlavní hygienik Michael Vít a dodává, že před bakterií chrání dodržování hygienických návyků.

Zabijácká bakterie, která si v Německu vyžádala již pět životů, přitom už řádí i v dalších evropských zemích! Deset případů nakažených hlásí Švédsko, čtyři Dánsko, tři Británie a jeden Nizozemsko. Všechny pacienty spojuje nedávný pobyt v Německu. Onemocnění se ve své nejtěžší podobě projevuje krvavými průjmy a vysokými teplotami.

Nedejte bakteriím šanci!

1. Myjte si pravidelně ruce. Nepoužívejte jen obyčejné mýdlo, ale i antibakteriální gely. Nedotýkejte se svého obličeje.

2. Zeleninu pečlivě umyjte ihned poté, co ji přinesete domů. Nikdy ji nedávejte neumytou do ledničky.

3. Při vaření zacházejte se zeleninou jako se syrovým ma-sem. Krájejte ji na speciálním prkýnku, které ihned umyjete.

Přečtěte si
glumik
28. 5. 2011 • 16:58

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.