Zpověď rodičů, kterým zemřela těžce nemocná dcera: Kačka byla statečná a odvážná... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zpověď rodičů, kterým zemřela těžce nemocná dcera: Kačka byla statečná a odvážná...

Kačka se svými rodiči Radkem a Evou loni v únoru.
Kačka se svými rodiči Radkem a Evou loni v únoru. (Aha! – Dan Černovský, František Jirásek, Jiří Dvořák)

Každý, kdo ji měl možnost potkat, okamžitě poznal, že má před sebou velkou osobnost. Kačka Tupá (†17) těsně před svou smrtí sice připomínala křehkou květinku a vážila jen 28 kilo, ve skutečnosti ale byla nesmírně silná a odvážná.

Dívka se narodila s těžkou srdeční vadou a podle lékařů neměla žádné šance přežít. Přesto byla na světě téměř osmnáct let...

Kačka se narodila s hypoplazií srdce, tedy nevyvinutou levou komorou a zúženou aortou. Navíc měla i trvale poškozené plíce, ve kterých byl až 15krát vyšší tlak než u zdravého člověka. Její zdravotní stav se rapidně zhoršil v roce 2007, kdy se zdálo, že nepřežije těžký zápal plic.

Od té doby měla velké potíže s dýcháním, silně poškozené ledviny a atrofii svalstva a musela brát velké množství léků. Statečně ale bojovala a  Aha! několikrát přineslo její příběh. V posledních měsících před smrtí trpěla častými nevolnostmi, vodou na plicích a silnými otoky celého těla. Dusil ji kašel, nemohla ležet a ani spát. Byla naprosto závislá na celodenním přísunu kyslíku z kyslíkové bomby.

Srdíčko už nevydrželo

Letos v únoru už její křehké srdíčko obrovskou zátěž nezvládlo. „Týden před smrtí dostala první záchvat. Začala špatně a namáhavě dýchat. Tehdy mi řekla, že se při tom bojí, že umře. Jeli jsme do nemocnice, cestou usnula. Pamatuji si, že jsem v zrcátku sledoval, zda dýchá,“ vzpomíná na okamžiky prožité hrůzy Kaččin tatínek Radek a pokračuje.

„V pátek 11. února mě manželka vzbudila, že Kačka má záchvat znova. Nevím, zda byla při odjezdu se záchrankou při vědomí a uvědomovala si, že umírá, a moc mě to trápí. V nemocnici krátce nato zemřela na selhání srdce,“ vypráví pan Tupý, který se i přes velkou bolest rozhodl o svých pocitech veřejně promluvit.

Kačka se nikdy nelitovala

„Kačka pro mě a manželku vždycky bude naprosto všechno. Nikdy se nelitovala, ani si nenaříkala,“ vzpomíná tatínek a vypráví i o tom, co jeho dcerce v tak svízelném životě dělalo radost.

„Ráda sbírala podpisy slavných osobností. Vždy mě v poledne vyháněla do schránky, jestli tam pro ni není nová obálka. Druhou velkou radostí byla výroba šperků z korálků. Na podzim mi z nich udělala kuličku, kterou nosím pořád u sebe. Je to pro mne důležitý pocit, že je aspoň takto se mnou,“ zamýšlí se tatínek, který přiznává i to, že urnu s popelem své dcery mají stále doma.

Hledáme nový smysl života

Spolu s manželkou čtvrt roku po smrti jediné dcerky už se ale dokáže, byť velmi těžko, dívat i do budoucnosti. „Kačka se moc těšila na adopci sourozence. Sami jsme před třemi lety přišli v těhotenství o dítě, které mělo stejnou srdeční vadu, takže teď čekáme na adopci. Manželka také začala pracovat v dětském domově a baví ji to. A děti ji mají rády,“ říká.

Mnohým lidem se po takové životní tragédii manželství rozpadlo. Manželé Tupí ale společně vše překonali. „Ačkoliv každý máme odlišný způsob odreagování, vždy nás spojovalo a spojuje to podstatné. Kačka a také společně uznávané životní hodnoty. I když jsme teď sami, snažíme se najít smysl dalšího života,“ říká pan Tupý.

Dětské srdíčko pomáhá

Dětem s vrozenou srdeční vadou pomáhá občanské sdružení Dětské srdíčko, které založila Kačka spolu se svými rodiči. Kačka je také autorkou názvu sdružení a jeho loga. V dubnu věnovalo Dětské srdíčko 30 tisíc korun dětskému kardiocentru ve Fakultní nemocnici v Motole. Pokud chcete nemocným dětem pomoci i vy, můžete přispět na účet 233856424/0300. Podrobnější informace o sdružení najdete na www.detskesrdicko.cz.



Přečtěte si
miasek
29. 5. 2011 • 04:56

Zkousela jsem otevrit tu stranku me osobne to nefunguje

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.