Katka (17 let, 28 kg): Nefunguje mi srdíčko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Katka (17 let, 28 kg): Nefunguje mi srdíčko!

Fotografie
Fotografie (internal)

Kateřině Tupé (17) ze Sázavy dal osud do vínku těžkou vrozenou srdeční vadu.

Podle lékařů je dívka se svým typem nemoci dokonce nejstarší žijící pacientkou v Česku. Deník Aha! její příběh pravidelně sleduje.

Katka trpí hypoplazií srdce, tedy nevyvinutou levou komorou a zúženou aortou. Navíc má i trvale poškozené plíce, ve kterých je až 15krát vyšší tlak než u zdravého člověka! I sebemenší námaha tak dělá dívce velké problémy. Částečně je proto odkázána na invalidní vozík.

Za Katkou jsme se vydali znovu po roce. Jak se její zdravotní stav změnil? „Nejhorší jsou změny počasí a velké výkyvy teplot. To pak jde zdravotně dolů. Zvrací, nastupuje velká únava a s ní i spánek až 26 hodin v kuse,“ popsal Katčin tatínek Radek Tupý.

V 17 jen 28 kg!

S únavou a nedostatkem pohybu souvisí i velký úbytek svalové hmoty, který Kačku postihl. Křehká dívka tak váží jen 28 kilo!

Vysoké teploty v létě zase mají za následek, že vyčerpanému tělu začnou selhávat ledviny. „Museli jsme nasadit nové léky a větší dechovou podporu kyslíkem. Zatímco dříve byla napojena na dýchací přístroj jen v noci, aby si tělo odpočinulo, od léta už i přes den,“ vysvětlil pan Tupý. Katka navíc denně bere spoustu léků na odvodnění plic, na zředění krve, na ledviny i na úpravu srdečního tepu.

Kvůli nemoci tráví dívka celé dny doma. „Sbírá podpisy celebrit, sedí u počítače a velkou radostí je pro ni i výroba náramků a ozdob z korálků,“ popsal pan Tupý.

Velkým zpestřením jsou pak pro Kačku občasné výlety. „Snažíme se ji alespoň trochu brát ven mezi lidi. Byli jsme i v televizi! Zavítali jsme na natáčení seriálu Ulice do Hostivaře. To byl pro Kačku velký zážitek,“ dodal tatínek.

Dětské srdíčko pomáhá

Dětem s vrozenou srdeční vadou pomáhá občanské sdružení Dětské srdíčko, které založil tatínek Katky Radek Tupý. Pokud chcete nemocným dětem pomoci, můžete přispět na účet 233856424/0300. Podrobnější informace o sdružení najdete na www.detske-srdicko.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.