Výstava »prezidentského« porcelánu: Tak hodoval TGM | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Výstava »prezidentského« porcelánu: Tak hodoval TGM

výstava porcelánu
výstava porcelánu (Foto Aha! – Martin Přibyl)

Nákladné jídelní servisy pěti prezidentů, lovecké talíře ze zámku v Lánech či stříbrné nádobí, ze kterého chutnalo císařovně Sissi.

To vše ukazuje unikátní výstava »Porcelán na Pražském hradě«, která začne už v úterý v nově zrekonstruovaném Letohrádku královny Anny. Jedinečná výstava 700 kusů nádobí je pojištěna na miliony korun, přesnou částku však pořadatelé tají.

Servis pro prvního prezidenta

Část jídelního servisu prezidenta T.G. Masaryka z roku 1920. Porcelán i sklo zdobí státní znaky. Servis byl vyroben v Březové. Strávníci používali 12 druhů nejrůznějších sklenic. Zvlášť na sekt, šampaňské, portské, cherry, bílá a červená vína, pivo atd.

Tohle se používá dnes

Modrý servis »Prezident« byl na Hrad pořízen v roce 1998 a stále se používá při  nejrůznějších ofi ciálních příležitostech. Najdete na něm mj. i nápis Pravda vítězí.

Sissi chutnalo ze stříbra

Stříbrné nádobí pochází z Vídně z roku 1852 a bylo využíváno císařovnou Alžbětou Bavorskou zvanou Sissi.

Husák chtěl velký znak

Gustáv Husák používal servis z roku 1972 vyrobený v Nové Roli. Zdobila ho zlatá páska a velmi nápadný státní znak. Servisy byly skutečně velkolepé. Každý stolovník měl pro sebe 22 kusů nejrůznějšího nádobí.

Marie Terezie s nádobím cestovala

Nádobí císařovny Marie Terezie tvoří holíčská fajáns z manufaktury založené jejím manželem Františkem I. Štěpánem v Holíči na území dnešního Slovenska. Habsburkové byli známí tím, že kamkoli jeli, své nádobí si vždy vozili s sebou.

Výstava trvá od 31. května do 11. září, vstupné činí 110 Kč.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.