Věci veřejné jsou jako domeček z karet: V rozkladu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Věci veřejné jsou jako domeček z karet: V rozkladu!

Vít Bárta
Vít Bárta (Aha! – Martin Hykl, Karel Kopáč)

Doslova v přímém přenosu probíhá rozklad strany Věci veřejné (VV). Nejméně šest poslanců se včera nechalo slyšet, že asi opustí čtyřiadvacetihlavý poslanecký klub.

Impulsem byla aféra s úplatky za loajalitu, které měl ministr dopravy a faktický šéf VV Vít Bárta platit některým členům klubu. Véčkařští poslanci Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka už kvůli nim podali trestní oznámení.

RÁNO

Kočí včera brzy ráno navštívila premiéra Petra Nečase (ODS). Podle jednoho z poslanců VV prý byla ochotna podpořit vládu bez Bárty.

DOPOLEDNE

Během dopoledne Kočí podala na Bártu – stejně jako Škárka v úterý – trestní oznámení. Ona měla od nepsaného lídra strany dostat za loajalitu půl milionu, její poslanecký kolega 170 tisíc. Oba peníze odevzdali státnímu zastupitelství. Bárta se zatím hájí, že mělo jít jen o půjčky...

ODPOLEDNE

Bárta se odpoledne sešel s některými poslanci ve svém bytě, aby situaci řešili. Šéf strany Radek John se postavil  za Bártu s tím, že údajný úplatek Kočí byla jen půjčka: „Podívejte se na drahé oblečení a kabelky poslankyně Kočí. Někde na to musela vzít,“ poznamenal jízlivě s tím, že přístup Bárty lze přirovnat ke rčení: „Za dobrotu na žebrotu.

“Zábavně vysvětloval »půjčky« i poslanec Petr Skokan. „Někteří poslanci si stěžovali, že nemají ani na to, aby dojížděli do Prahy. Vítek se jim proto rozhodl v tísnivé situaci pomoci,“ řekl s vážnou tváří.

VEČER

Na šestou nečekaně svolala poslance do Sněmovny šéfka jejich klubu  a rebelka Kristýna Kočí. Po osmiminutovém jednání se ale véčkaři na povel Radka Johna sebrali a jeli do sídla strany, ovšem bez Kočí. „Vyzývám Víta Bártu, aby odstoupil,“ řekla pak poslankyně novinářům.

Přidali se k ní poslanci Jaroslav Škárka, poslankyně Alena Suchá  i Stanislav Huml, který řekl, že vystupuje z poslaneckého klubu.  Věrní véčkaři kolem Bárty a Johna avizovali, že budou jednat do pozdních večerních hodin. Výsledek nebyl do uzávěrky pátečního Aha!  znám.

Tak se rozpadá Bártovo impérium...Ani úplatky mu nepomohly!

Pěkně odspoda se začínají hroutit Bártovy základy jeho moci ve Věcech veřejných a politice obecně. Už se může opřít jen o manželku Kateřinu Klasnovou a šéfa strany Radka Johna. Ale na jak dlouho?

Vít Bárta (37)

Podle mnohých faktický šéf Věcí veřejných, kvůli němuž se o straně mluvilo jako o fi remním projektu. Bez něj se nic zásadního ve straně ani nehne. Loajalitu poslanců se snažil udržet úplatky. Ti ho teď ale práskli.

Kateřina Klasnová (33)

Místopředsedkyně Sněmovny a Bártova manželka už v říjnu kritizovala vůdcovskou roli manžela ve VV a údajnou totalitu, která kvůli němu ve straně vládne. Uvažovala o tom, že odejde z parlamentu i ze strany. Později obsah dopisu odmítla komentovat.

Radek John (56)

Oficiální předseda strany, který bez Bárty nedá ani ránu. Kdysi populární novinář se změnil v nepopulárního ministra vnitra, petici proti němu podepsalo 35 tisíc policistů. Už několik dní s ním nemluví jeho kdysi pravá ruka Kristýna Kočí.

Kristýna Kočí (26)

Velké zklamání pro Bártu i Johna. Její hvězda zazářila při vyjednávání o vládě. Působila velice loajálně. Včera ráno se připojila ke Škárkovi a na Bártu podala trestní oznámení kvůli uplácení poslanců za loajalitu.

Stanislav Huml (55)

Velký předvolební tahák VV patří k prvním větším kritiků situace ve straně. Loni v listopadu se pustil rovnou do Johna za jeho působení na vnitru. Minulý týden zas špičky strany označil za všehoschopné lidi, mezi jejichž metody patří vydírání a nátlakové akce.

Jaroslav Škárka (40)

Donedávna nenápadný poslanec byl v úterý vyloučen z klubu i strany. To on otevřel aféru s uplácením poslanců Bártou. Včera podal trestní oznámení kvůli podezření z korupce, sledování jeho i politiků Prahy 1, na které se měli v předchozích letech pověsit lidé z Bártovy agentury ABL.

Odhad Aha!: Vláda ODS a TOP 09? Přeběhlíci VV ji umožní

Pokud se potvrdí, že si faktický lídr VV Vít Bárta platil loajalitu kolegů, stranu opustí klidně až sedm poslanců. Pošilhávají totiž po jiných koaličních stranách, ODS a TOP 09.

V takovém případě by byla šance zachovat vládní koalici bez VV. Zůstalo by jim potřebných 101 hlasů. ODS má nyní totiž 53 poslanců, TOP 09 41. Se sedmi přeběhlíky by získaly koaliční většinu.



Přečtěte si
repro
9. 4. 2011 • 13:52

Napiš víc, o co jde?

montevideo
8. 4. 2011 • 19:39

Klaus prý Bártovu demisi nepřijal! Tak to je fór!!!

lukreciaborgia
8. 4. 2011 • 14:15

Tak ho přece vyštípali...Skanska může pokračovat v podvodech a bohatnout na nás.

winterfreshka
8. 4. 2011 • 13:13

Jak lilium Gross,že by stejné kšefty??!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.