Pokladní s fotografickou pamětí: Vysávala zákazníkům účty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pokladní s fotografickou pamětí: Vysávala zákazníkům účty!

Hana Ježková svých činů lituje a sama se přihlásila na policii.
Hana Ježková svých činů lituje a sama se přihlásila na policii. (Repro TV Nova)

Pokladní libereckého supermarketu Hana Ježková (32) je nadaná žena, má fotografickou paměť. Svůj »dar« však zneužila ke zločinu.

Během zlomku sekundy si zapamatovala číslo platební karty a další údaje svých zákazníků a poté jim vysávala účty! Celkem se od října 2008 do ledna 2009 obohatila o bezmála půl milionu korun!

Fotografickou paměť by Haně Ježkové mohl závidět leckterý student vysoké školy. Stačila jí nepatrná chvilička, aby si zapamatovala datum platnosti karty a tzv. CVV kód (trojmístné číslo vedle podpisového vzoru). Samotné 16místné číslo karty si pamatovat nemusela, to měla uvedené na stvrzence z terminálu. Peníze poté převáděla na svůj virtuální účet na internetu a dále do své banky. Pak už si hotovost vybírala kartou. Z účtů okradených zákazníků tak »vysála« víc než půl milionu korun. Většinu peněz záhy prohrála v automatech, na nichž byla závislá. „Nebyla jsem dlouho schopná tuto věc zastavit,“ uvedla plačící Hana Ježková u soudu.

Nakonec však dokázala říct své slabosti dost. Vyhledala psychiatrickou pomoc a sama se udala na policii. I proto jí soudce uložil jen dvouletý podmíněný trest se čtyřletou zkušební lhůtou. Přihlédl prý i k tomu, že se matka tří dětí přiznala, žije spořádaným životem, svého činu lituje, léčí se a ukradené peníze se snaží postupně splácet. „V případě paní obžalované je ta náprava jistě možná i jinak než nepodmíněným trestem,“ vysvětlil své rozhodnutí soudce Lukáš Korpas.

Odborníci každopádně varují, že podobných nenechavců může být po republice celá řada, a nabádají nakupující k opatrnosti.

853835:gallery:true:true

Rady Aha! Jak se bránit?

  • Dejte si velký pozor, kdo vaši kartu dostane do rukou a zda se příliš nezajímá o údaje na ní.
  • Mějte zakázané platby přes internet nebo v obchodech plaťte jinou kartou než na internetu.
  • Nakupujte tam, kde mají nové terminály. Do nich sami vsouváte kartu a nepouštíte ji z ruky.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.